Je betaalt met je telefoon, het ding werkt als OV-kaart en als sleutel voor je auto en je voordeur. Het schijnt zelfs dat je ermee kunt bellen. Om je volledige afhankelijkheid van het apparaatje compleet te maken, komt er ook een digitaal rijbewijs aan in Europa. Dan kun je echt niet meer van huis met 10 procent batterij. In de VS bestaat dit digitale rijbewijs al, maar dit heeft een groot nadeel.

In de Amerikaanse staten Californië, Arizona, Colorado, Georgia, Maryland, Hawaii en Ohio kun je nu je rijbewijs toevoegen aan je Apple Wallet of Google Wallet. Als je dus aan de kant wordt gezet door de politie, kun je je helemaal legaal identificeren met je telefoon. Dat klinkt enorm handig, maar websites als The Verge adviseren om niet je telefoon aan de agent te geven.

Waarom je niet je telefoon moet afgeven

In de VS hebben agenten een bevel nodig om in je telefoon te mogen kijken. Je kent het wel uit films waarbij opstandige verdachten eerst om een warrant vragen. Alleen als jij een ontgrendelde telefoon aan een agent geeft om je rijbewijs te laten zien, dan geef je automatisch toestemming om je telefoon te doorzoeken. En dat schijn je – al helemaal niet in de VS – te willen.

Zelfs als je niets te verbergen hebt, is het niet raadzaam om je telefoon af te geven. The Verge legt uit: ‘Je stelt jezelf alleen maar open voor misbruik, voor fouten, voor vergissingen. Er zou een toeval kunnen zijn waardoor je op de plaats van een misdaad bent beland waarvan je je niet eens bewust was.’ Ook zou je er niet vanuit mogen gaan dat de agent geen kwade wil heeft. Gezellig, daar.

Het digitale rijbewijs komt er in Nederland aan

Het Kenniscentrum Europa Decentraal vertelt over het digitale rijbewijs voor Europa: ‘Op grond van het huidige voorstel wordt het tevens mogelijk om een digitaal rijbewijs beschikbaar te maken op mobiele telefoons. Het digitaal rijbewijs krijgt hierbij volledige gelijkwaardigheid ten opzichte van het fysieke rijbewijs.’ Een exacte datum wanneer je helemaal zonder portemonnee het huis kunt verlaten, is niet bekend. Maar misschien is het dus beter om je rijbewijs achterin je hoesje te stoppen.

Reacties

  • Martin heeft op 27 september 2024 geschreven:

    Als het rijbewijs digitaal willen in heel EU dan vindt ik dat alles omtrent rijbewijzen in heel EU gelijk moet worden. Ik woon de duitse grens en de regels zijn behoorlijk verschillend. De vorige minister was tegen A1 bij B. Tijdens de verkiezingen een aantal partijen gevraagd waaronder de PVV. Deze partij gaf aan voor te zijn Nu hebben we een minister voor I&W van de PVV en komt A1 bij B er nog steeds niet. De minister vragen heeft geen zin want reactie komt er niet.

    Reageer
  • Canon-Eye heeft op 27 september 2024 geschreven:

    Absoluut geen schijn van kans dat ik dat ooit ga gebruiken.
    Mijn fysieke rijbewijs zit in het telefoonhoesje omdat ik daar makkelijk bij kan zonder eerst uit de auto te moeten stappen (wat voor mijn portemonnee wel nodig is). Mijn telefoon geef ik niet uit handen.
    Betalen met mijn telefoon kan én wil ik trouwens ook niet. Gaat meer dan prima met een pasje.

    • Ria heeft op 27 september 2024 geschreven:

      Ik denk er precies hetzelfde over

      Reageer
    • Paco heeft op 27 september 2024 geschreven:

      Voor mij precies hetzelfde.
      Ook betaal ik niet via mijn telefoon.
      Snap niet wat het probleem is om 3 sec langer bezig te zijn om je portefeuille te pakken.

      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)