Een elektrische auto is al lang niet meer een nieuw fenomeen, maar voor sommigen nog best wel ‘eng’. En als dat het geval als, lijkt de mens geneigd om te kijken naar de slechte eigenschappen van een nieuwe maatregel, technologie of andere verandering. Bij de EV gaat het met name om de accu. Dat is deels terecht, want het domineert de rijervaring namelijk. Gelukkig hoeven mensen zich niet druk te maken, want de levensduur van de accu van EV’s blijkt veel langer groter te zijn, dan werd aangenomen.

Dat stelt Geotab. Die hebben een onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van accu’s. Geotab is een Canadees bedrijf dat zich specialiseert in elektrische auto’s in lease- en huurvloten. Ze hebben de data van vier miljoen elektrische auto’s in 160 landen, dus op zich kunnen ze een goed beeld vormen. Zo hebben ze kunnen meten hoeveel een accu daadwerkelijk degradeert.

Daadwerkelijke levensduur van de accu langer dan aangenomen

Bij de eerste generatie van elektrische auto’s (grofweg 2008 tot 2012) was dit qua betrouwbaarheid een zwak punt. Hoe staat het er nu voor? Nou, heel goed eigenlijk. Een 12 jaar oude elektrische auto heeft over het algemeen (veel) meer dan 80% capaciteit over. Dat haalt een iPhone na 2 jaar vaak al niet meer. Geotab stelt dat als je nu een EV koopt met een range van 500 km, dat je over tien jaar nog 425 km over hebt.

(geen solid-state accu's) batterij mercedes hybride

Maar hoe zit het dan met de levensduur van de accu na een miljoen kilometers? Nou, die is natuurlijk minder geworden in de loop der tijd, maar het is bij lange na niet zo dramatisch als ‘het internet’ je soms wil doen laten geloven. Geotab stelt dat je alsnog zo’n 70% overhoudt van de originele capaciteit. Dat is natuurlijk ietsje behelpen, maar kom op: een miljoen kilometers is een enorme afstand. Veel auto’s met verbrandingsmotoren halen de helft niet zonder enorme investeringen qua onderhoud.

Luchtgekoeld versus vloeistofgekoeld (en het gaat niet om een Porsche)

Dit betekent simpelweg dat de accu de auto nu kan overleven. Wel is de mate van de levensduur van de accu sterk afhankelijk van de temperatuur. EV’s in warme landen degraderen doorgaans sneller dan in landen waar het koel is. Ook de actieve koeling werkt mee. Een luchtgekoelde Nissan Leaf degradeert twee keer zo snel als een de vloeistofgekoelde batterij van een even oude Tesla Model S. Een ander dingetje om rekening mee te houden: de snellader versnelt de degradatie.

Lees ook: Dit is de (hoge) prijs van het vervangen van de batterij van een elektrische auto

Is alles dan perfect aan de accu? Nou ja, we juichen de nieuwe ontwikkelingen alleen maar toe, uiteraard. Men is hard aan het werk om de energiedichtheid aan te pakken. Dat is nu nog een issue. Batterijen wegen honderden kilo’s en zelfs met de beste accu’s haal je ‘slechts’ 500 kilometer. Maar als het gaat om betrouwbaarheid en levensduur van de accu zelf, hoef je je niet druk te maken.

Reacties

  • Adje heeft op 26 september 2024 geschreven:

    Waarom een Toyota Paseo, omdat die niet zo belachelijk zwaar zijn? En dus een laag wegenbelastingtarief hebben, dat ze na 27 jaar nog steeds betrouwbaar zijn en rijden. Omdat ze inmiddels in waarde aan het stijgen zijn. Omdat reparaties aan een EV schrikbarend duur zijn?

    Reageer
  • Ffb classic heeft op 26 september 2024 geschreven:

    1 miljoen km is voor vele levenslang. Alleen vraag ik mij af of dit met of zonder onderhoud is. Ik kan mij maar moeilijk voorstellen dat dit zonder onderhoud van de accu. Ik bedoel ermee dat je de cellen laat reviseren. En ik denk zomaar dat dat een duur grapje kan zijn. Een accu van pakweg 20k vergelijken met een telefoonaccu is nonsens. Die telefoonaccu’s zijn gemaakt om na 3 tot 4 jaar stuk te gaan.

    Reageer
  • Conclusie heeft op 26 september 2024 geschreven:

    Oude EV’s zijn veel sneller onbruikbaar en schrijven dus hard af, maar voor nieuwe EV’s geldt dat een stuk minder. Om de mythe van de snelle afschrijving maar de wereld uit te helpen. Bij jonge EV’s geldt zelfs dat ze minder hard afschrijven dan hun fossiele broertjes/zusjes.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear