Dat smaak persoonlijk is, weten we. We juichen het juist toe als mensen een afwijkende smaak hebben. Met auto’s is dat uiteraard niet anders, alleen is er één autotype dat we nooit hebben begrepen: de SUV-coupé. Blijkbaar is Mercedes het met ons eens, want ze zijn voornemens om de twee meest nutteloze auto’s ooit uit het modelgamma te schrappen. Eindelijk. Het gaat om Mercedes GLC en GLE Coupé.

Volgens het Duitse Handelsblatt vinden er op dit moment gesprekken plaats of ze de twee enorm nutteloze auto’s met pensioen moeten gaan sturen. De modellen verkopen klaarblijkelijk niet voldoende om hun bestaan te rechtvaardigen. We hebben geen inzicht in de verkoopcijfers, omdat die van de SUV en Coupé-uitvoeringen bij elkaar worden opgeteld.

Mercedes GLC en GLE Coupé worden samen één model

Er zijn drie opties. De eerste is dat Mercedes beide SUV Coupés aan het einde van de modelcyclus een spuitje geeft. De tweede mogelijkheid is dat ze twee modellen vervangen door eentje. Dat is geen nieuwe tactiek voor Mercedes, zo is de Mercedes CLE is de opvolger van zowel de C-klasse coupé als de E-klasse coupé. Nu is de CLE in technisch opzicht een C-klasse, maar is deze hoger gepositioneerd (lees: hij is duurder). Tenslotte bestaat er een kleine kans dat Mercedes gewoon stug doorgaat.

Mercedes GLC Coupe blauw voorkant Rood achterkant bergweg bocht

Die laatste kans achten we vrij klein. Mercedes weet als geen ander hoe je twee modellen naar een transformeert. Van de opkomende elektrische medium crossover van Mercedes, de opvolger van de EQC zeg maar, komt er overigens sowieso geen coupé-derivaat. Dat is op zich niet direct heel erg vreemd, want van de EQC was er ook geen coupé-variant. De concurrent van Audi, de Q8 e-tron, is er wel als Sportback met een coupe-achtige daklijn.

Dankzij aerodynamica zijn de verschillen toch al klein

Deze ontwikkeling van de dalende populariteit van coupé-crossovers is overigens niet zozeer een teken dat de goede smaak hier aan het winnen is. Het komt voornamelijk doordat crossovers en SUV’s al een stuk aerodynamischer worden. Het gat tussen de gewone versie en de coupé is in sommige gevallen heel erg klein. Dus ja, waarom nog twee modellen leveren als ze bijna dezelfde specificaties hebben en er hetzelfde uitzien?

Lees ook: Dit zijn de snelste Mercedessen van dit moment

Mocht je nog een coupé-SUV willen, hebben we goed nieuws: Mercedes zal ze – als we de bronnen kunnen geloven – uitfaseren. De GLC Coupé is nog behoorlijk vers: deze werd geïntroduceerd in 2023. De GLE Coupé loopt al ietsje langer mee: sinds 2019. Deze krijgt binnenkort een faceliftje om er nog een paar jaar tegenaan te kunnen.

Reacties

  • Tazowicz heeft op 26 september 2024 geschreven:

    Niet alleen de SUV-Coupé heb ik nooit begrepen. Ook modellen als de A5 Sportback (4 deurs) en de 4 serie (4 deurs) snap ik ook niet echt. Zijn gewoon concurrenten van de A4 en de 3 serie.
    Waarom zou je gaan concurreren in je eigen klasse? Waarschijnlijk omdat ze het zich kunnen permitteren en een nieuw soort auto op de markt willen brengen. Maar met de SUV-Coupé is dat totaal mislukt. Ik vond de eerste X6 (de eerste SUV-Coupé ooit) er al erg vreemd uitzien

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)