Als jij een auto nodig hebt voor je werk en je baas regelt die, dan hoef jij in principe niets te betalen. Totdat jij besluit dat je de auto ook buiten werktijd wilt gebruiken. Dan ziet de Belastingdienst het als een vorm van beloning en moet je er loonbelasting over betalen. Deze zogenoemde bijtelling is bij benzineauto’s tegenwoordig 22 procent. Jammer, hè? Dat vindt een stel ondernemers ook en zij vonden een maas in de wet waardoor er geen bijtelling meer betaald hoeft te worden.

Even voor de duidelijkheid: dit is geen advertentie voor het nieuwe bedrijf. We vinden het interessant – en een beetje dubieus. Het bedrijf PlatformAuto claimt dat je met hun diensten geen bijtelling meer betaalt voor je leaseauto. Natuurlijk is het niet gratis: de abonnementskosten zijn vergelijkbaar met een bijtelling van zo’n 6 procent.

Het klinkt dubieus, en dat weet het bedrijf ook. In een persbericht schrijven ze: ‘Natuurlijk zal de fiscus dit niet leuk vinden. Maar we hebben ons concept uitgebreid laten toetsen door fiscale specialisten en het voldoet aan alle eisen. Bijtelling betalen is vanaf nu dus een keuze.’ Maar wie weet: het is niet de eerste keer dat iemand een belastingvoordeel pakt door tussen de regels te lezen.

Hoe werkt een leaseauto zonder bijtelling dan?

In het kort komt het erop neer dat jij officieel geen auto van de zaak meer rijdt via de leasemaatschappij. PlatformAuto heeft een zakelijke overeenkomst met de leasemaatschappij. Vervolgens heb jij als werknemer weer een abonnement bij PlatformAuto. En dit abonnement is veel goedkoper dan de bijtelling, zo belooft het bedrijf.

Audi Q4 40 e-tron S Edition vs Skoda Enyaq iV 80 Sportline

Het lijkt erop dat de truc hierbij is dat het officieel een ‘deelauto’ is. Je kunt in de app een auto reserveren en daar betaal je voor met kilometercredits. De kosten hiervan zijn afhankelijk van het soort auto. Maar het delen is dus niet verplicht: je kunt dus ook een lange tijd dezelfde auto reserveren in het systeem en het gebruiken alsof het je eigen leaseauto is.

Het bedrijf is vrij geheimzinnig

Het bedrijf wil wel graag dat je niet teveel vragen stelt over hoe het precies werkt: ‘Onze boodschap voor klanten is dan ook simpel: Abonneer en profiteer en vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan’. Het voelt een beetje alsof je een nieuwe televisie voor weinig geld koopt op Marktplaats, maar dat de verkoper niet precies wil zeggen hoe ie eraan komt.

Bovendien wil de partij niet met iedereen samenwerken: ‘Ben je geïnteresseerd om met ons samen te werken of klant bij ons te worden, maar wil je tóch meer details weten? Dan willen wij eerst graag weten met wie we te maken hebben.’ Volgens het bedrijf is dit allemaal om het ‘geheime recept’ te bewaken waarmee ze ervoor zorgen dat jij geen bijtelling hoeft te betalen voor je leaseauto.

Reacties

  • Wijsneus heeft op 27 september 2024 geschreven:

    En trots dat iedereen die dit ‘lukt’ dan is tijdens de borrel op hoe knap ie dan de belasting ontweken heeft.
    Knap hoor.
    Ik vind het vooral sneu. Gebruik je de voorzieningen, betaal dan ook gewoon de belasting.

    • Taxman heeft op 27 september 2024 geschreven:

      Geschreven vanaf je iPhone, android of Windows apparaat terwijl je net je Starbucks achterover slaat… Laat me raden..? Nikes aan je voeten? hypocriet ventje ben je..

      Reageer
    Reageer
  • Henk heeft op 27 september 2024 geschreven:

    Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het meestal ook zo. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)