Het grappige bij transities is dat er altijd een groep is die het bij het oude wil houden. Met elektrisch rijden is dat niet anders. Argumenten als ‘kleine kinderen in arme landen moeten extreem vervuilende accu’s maken’ of ‘alle stroom komt uit vervuilende bruinkoolcentrales’ worden vaak aangehaald. En de energie die je nodig hebt komt ‘allemaal uit vervuilende bruinkoolcentrales’. Maar niets is minder waar, want de stroom die je laadt in Nederland is namelijk best groen.

Meer dan de helft van alle elektriciteit is groene stroom

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Wederom is de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen gestegen, nu dus ook in 2024. Heel kort door de bocht betekent dat dus de meer dan de helft van alle elektriciteit in Nederland bestaat uit groene stroom. Dat is 32,3 miljard kWh. In Nederland is er in totaal 60,5 miljard kWh geproduceerd.

26,57 miljard kWh komt van fossiele bronnen en dan is er nog een klein deeltje van 1,5 miljard kWh voor kernenergie en ‘overig’. Energie uit kolen (onderdeel van de fossiele bronnen) is met 40 procent afgenomen naar 3,9 miljard kWh. Daarbij heeft het CBS rekening gehouden met de in- en uitvoer van elektriciteit. Per saldo is er in Nederland 2,3 miljard kWh aan elektriciteit geëxporteerd.

Waar komt de groene energie dan vandaan?

Windenergie is de belangrijkste bron met net geen 30 procent van het totaal. Maar liefst 17,7 miljard kWh is afkomstig van windenergie. Er komen telkens meer windmolenparken op zee en op het land, vooral in de provincie Flevoland. Windmolens worden groter en krachtiger. Veel kleinere windmolens worden afgebroken voor die nieuwe molens die meer energie kunnen opwekken.

Zonne-energie staat op nummer twee met net geen 20 procent. Dit is 11,7 miljard kWh. Dat is een bijzondere, want er waren aanzienlijk minder zonuren dan het voorgaande jaar. Volgens het CBS komt de stijging van 0,8 miljard kWh doordat er simpelweg ‘meer vermogen’zijn geplaatst. Er zijn dus dermate veel zonnepanelen bijgekomen dat het daling in zonuren gecompenseerd kon worden. Als het volgend jaar weer lekker zonnig is, zal het aandeel nog verder kunnen stijgen.

Lees ook: Hoe schoon is een EV als de stroom van fossiele brandstoffen komt?

Het aandeel van energie opgewekt uit biomassa is kleiner dan voorheen en is nu net iets meer dan 3 miljard kWh. Tenslotte is er nog energie uit waterkracht. Dat is vooralsnog een heel erg klein aandeel in Nederland met 0,050 miljard kWh. Op zich ook niet vreemd, we hebben niet echt veel bergen of hoogteverschillen om het effectief toe te kunnen passen in Nederland.

Reacties

  • EC Dubost heeft op 27 september 2024 geschreven:

    Weer een heel verhaal en het haalt allemaal niets uit.

    • @dubost heeft op 27 september 2024 geschreven:

      Het maakt heel veel uit. Dit betekent dat EV rijders in steeds meer gevallen echt schoon rijden. Dat is goed voor de omgeving waar die auto’s rijden en goed voor het milieu in het algemeen.

      Reageer
    Reageer
  • echt waar heeft op 27 september 2024 geschreven:

    een volkomen nietszeggend verhaal: zou er een verschil kunnen zijn tussen overdag en ‘s nachts?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear