(advertorial)

Door de toenemende mobiliteit wordt het drukker op de wegen. Schade aan je auto of je splinternieuwe e-bike wil je natuurlijk voorkomen. Logisch. De schade herstellen brengt vaak een flink kostenplaatje met zich mee. Ben je ondernemer? Dan wil je niet dat je bedrijfsauto’s schade oplopen. Maar hoe voorkom je schade?

Geef zelf het goede voorbeeld

Scheur je als ondernemer zelf veel het bedrijfsterrein op en af? Dan geef je onbewust aan dat medewerkers ook zo om mogen gaan met de auto’s van je bedrijf. Geef zelf het goede voorbeeld dat je verwacht te zien.

Daarnaast kun je het rijgedrag van je medewerkers controleren door een track-en-tracesysteem te plaatsen. Zo kun je veilig rijden belonen.

Een rijvaardigheidstraining

Een onderdeel van een mobiliteitsplan kan een rijvaardigheidstraining zijn. Vooral wanneer medewerkers veel onderweg zijn, is dit een belangrijk onderdeel. Het is namelijk een goede manier om medewerkers bewust te maken van veiligheidsrisico’s en hun eigen gedrag in de auto. Het is goed om te praten over veilig verkeer, maar veilig rijden in praktijk brengen, werkt nog beter.

Nieuwe collega? Een inwerkprogramma wordt vaak geregeld, maar in veel gevallen wordt er geen aandacht besteed aan de omgang van bedrijfsauto’s. Maak tijdens de inwerkperiode al duidelijk wat de verwachting is omtrent de omgang met de auto’s.

Vernieuw of ontwikkel een mobiliteitsbeleid

Uit de Interpolis BedrijvenMonitor blijkt dat een groot deel van de ondernemers een mobiliteitsbeleid hanteert. Een mobiliteitsbeleid is onder andere belangrijk omdat hier goede afspraken vastgelegd kunnen worden over het veilig deelnemen aan het verkeer.

Ontmoedig online vergaderen achter het stuur

Telefoongebruik in het verkeer zorgt voor afleiding. Uit een eerder onderzoek van Interpolis is gebleken dat afleiding bij 68 procent van de verkeersongelukken een rol speelt. Uit het huidige onderzoek van Interpolis is gebleken dat ondernemers en werknemers nog vaak deelnemen aan online vergaderingen onderweg, in de vorm van (video)bellen. Dit vergoot dus de kans op ongelukken. Wil je de kans op schade verkleinen? Zorg dan voor duidelijke afspraken over mobielvrij rijden. Denk hierbij aan simpele afspraken zoals aangeven dat iemand niet bereikbaar is wanneer diegene onderweg is, en het blokkeren van online vergaderingen wanneer iemand aan het rijden is.

Voorkom autodiefstal

Autodieven worden steeds technischer en slimmer. Als je auto gestolen wordt, is dat natuurlijk erg vervelend en/of een poging tot inbraak kan ook schade veroorzaken. Zorg in de eerste instantie daarom altijd voor een goede autoverzekering om de schade te beperken. Daarnaast is het aanleren van een aantal goede gewoontes, zoals de auto altijd goed afsluiten en ervoor zorgen dat er geen waardevolle spullen in de auto liggen, de makkelijkste manier om je auto te beschermen. Verder is een goede beveiliging ook erg belangrijk. Dit schrikt een autodief af.

Reacties

Meer