(advertorial)

De keuzes van Tesla-baas Elon Musk zijn zo grillig als het klimaat in Nederland: je weet nooit helemaal zeker waar je aan toe bent. Zo was het vorig jaar maart kort mogelijk om een Tesla met bitcoins af te rekenen, maar die mogelijkheid werd door Musk al snel de kop ingedrukt. 

Dat Musk, naast autobouwer en ruimteverkenner, maar vooral een geek, verzot is op cryptocurrency mag geen nieuws meer zijn. Elke tweet over alternatieve valuta die de miljardair het internet op slingert, heeft grote invloed op de koers van verschillende munten.

Zo liet hij de Dogecoin koers, een crypto die min of meer begon als een grapje en nu behoorlijk serieus wordt genomen, eigenhandig flink stijgen. Ook dogecoin killer shiba inu  is trouwens een interessante munt om te onderzoeken, maar dat terzijde. Daarnaast heeft Tesla 43.000 bitcoins warmpjes in de wallet zitten, nadat het bedrijf in 2021 voor 1,5 miljard dollar in de digitale munt investeerde.

Toch is het niet alleen maar lof voor bitcoins vanuit kamp Tesla. Volgens Musk zijn bitcoins niet duurzaam, omdat het controleren van transacties én het produceren van nieuwe bitcoins (minen) veel energie kost. De computers die deze processen ondersteunen zijn immers flinke stroomslurpers. Het gevolg van dit inzicht: twee maanden na de introductie van bitcoins als betaalmiddel, werd die optie de prullenbak ingesmeten.

Crypto’s als betaalmiddel voor een Tesla

Toch is er goede hoop voor de toekomst: Musk beschouwt bitcoins en andere digitale valuta wel degelijk als een waardig betaalmiddel met veel potentie. Om die reden heeft Tesla nog geen enkele aangekochte bitcoin verkocht en zegt het bedrijf de digitale munt opnieuw te accepteren als betaalmiddel als bitcoins voor minstens vijftig procent met duurzame stroom worden opgewekt.

Ook cryptomunt dogecoin kan zomaar een betaalmiddel worden waar je de elektrische auto’s van Tesla in de toekomst mee kan betalen. Musk neemt de munt namelijk wel degelijk serieus. Vooralsnog experimenteert het bedrijf nog met de munt als betaalmiddel en kun je alleen wat merchandise kopen met Dogecoins.

Rijk worden met cryptocurrency?

Om een Tesla te kunnen betalen – voor een Model S met de nodige opties tik je ruim een ton af – moet er eerst geld in het laatje komen. Beleggen in cryptocurrency kan een manier zijn om je bankrekening te spekken, maar de cowboy-dagen waarin je lukraak bitcoins kon in- en verkopen met torenhoge winsten is wel voorbij.

Wat is dan wel de succesformule om geld te verdienen met cryptocurrency? Geduld! De kans is namelijk groot dat de verleiding ontstaat om jouw crypto’s te verkopen wanneer de koers daalt. Je wil je investering of gemaakte winst immers beschermen.

Op dat moment moet je stevig in je schoenen staan en geduldig blijven – het allerbelangrijkste advies van vrijwel alle kenners. Na een koersdaling komt namelijk altijd weer een stijging. Blijf rustig zitten op je munten en wacht tot de koers weer stijgt. Negeer de koers voor een lange tijd en verkoop geen crypto onder de druk van stress.

Naast een flink portie geduld, is het slim om je in te lezen over de verschillende cryptovaluta en luidt het advies om alleen te investeren in munten die zich hebben bewezen, een relatief stabiele koers kennen en gedreven worden door ontwikkelaars met een sterke toekomstvisie. Durf daarnaast te falen (en van die momenten te leren), maar faal alleen met geld dat je kunt missen. Die Tesla komt er dan vanzelf wel.