Als je je nu nog opwindt over het feit dat de actieradius van een elektrische auto lager is dan in de catalogus staat, heb je niet opgelet. Je benzineauto is ook niet zo zuinig als in het boekje staat. Maar wist je dat je eigenlijk nog twintig procent van de actieradius moet afhalen als je zuinig bent op je EV? Leaserijders mogen de verbaasde blik van hun gezicht halen; sommige mensen zorgen wél voor hun auto. Dit is waarom het beter is om maar tot tachtig procent op te laden.

Bij het opladen van een elektrische auto of plug-in hybride (PHEV) is het verleidelijk om de batterij altijd tot honderd procent vol te laden. Meer bereik, meer zekerheid – toch? In werkelijkheid is het verstandiger om je accu slechts tot tachtig procent op te laden. Ook veel moderne telefoons hebben een functie om de batterij niet verder dan tachtig procent op te laden.

Accu’s slijten het hardst buiten de 20 en 80 procent

Een lithium-ion-accu, zoals die in de meeste EV’s en PHEV’s zit, heeft geen oneindige levensduur. Elke laadcyclus (van leeg naar vol en weer terug) leidt tot slijtage. Vooral de uiterste laadniveaus – bijna leeg en volledig vol – belasten de accu het meest. Dit komt doordat de chemische reacties tijdens het laden en ontladen de batterijmaterialen langzaam afbreken.

Wanneer de batterij volledig wordt opgeladen, staan de cellen onder extra spanning, wat tot snellere slijtage leidt. Aan de andere kant zorgt een bijna lege batterij ervoor dat de spanning in de cellen te laag wordt, wat de chemische stabiliteit aantast. Door de batterij tussen 20 en 80 procent te houden, voorkom je deze extreme belasting en blijft de accu langer in goede conditie.

Tot 100 procent laden duurt vaak te lang

Als je regelmatig gebruikmaakt van snelladers, is het extra belangrijk om niet altijd tot honderd procent te gaan. Snelladen gaat het snelst tot ongeveer tachtig procent, waarna de laadsnelheid drastisch afneemt. Dit komt doordat de batterij zichzelf beschermt tegen oververhitting en slijtage. Dus in plaats van kostbare tijd te verspillen aan de laatste twintig procent, kun je beter eerder stoppen en sneller weer op weg zijn. Als je bij een paal ook nog betaalt voor de tijd die je laadt, is het nog voordeliger ook.

Meer energie terugwinnen

Een elektrische auto wint energie terug door te remmen op de elektromotoren. Als de accu vol is, dan kan er geen extra energie worden teruggewonnen en zal de auto remmen op de remschijven. Dit is vooral nadelig als je heuvelafwaarts rijdt, want over het algemeen win je op een platte weg niet meer energie terug dan je verbruikt. Een batterij die rond de 80 procent zit, kan veel efficiënter regenereren en zo je actieradius vergroten. Plus je gebruikt minder de remblokjes en remschijven.

Lees ook: Waarom sommige benzineauto’s ineens langzamer zijn geworden

Voor dagelijks gebruik is het dus slim om je EV of PHEV tot maximaal 80 procent op te laden. Dit verlengt de levensduur van de accu, houdt de laadtijden korter en helpt bij efficiënter energiegebruik. Ga je een lange rit maken? Dan kun je een uitzondering maken en tot 100 procent laden – maar voor de dagelijkse ritjes is 80 procent ruim voldoende.

6 reacties op “Waarom elektrische auto’s eigenlijk nóg eens 20% minder actieradius hebben dan opgegeven”

  1. Dit is achterhaald. De praktijk heeft bewezen dat NMC batterijen veel langer meegaan dan wat de labotesten suggereren. Dat het beter is om niet tot 100% op te laden maakt niet veel uit. Het batterijmanagement zorgt voor de bescherming. Zo laadt een 90kWh batterij nog met 9kW aan de snellader bij 99%. Hierdoor wordt significante degradatie vermeden. De 80% is eerder een praktische regel voor het efficiënt snelladen.

  2. Zo’n BYD laadt wel snel op maar voor de rest is het een grote baggerzooi. Wegligging, betrouwbaarheid, software, allemaal om te janken.

    Dan laat ik alle -terechte- bezwaren die er in het algemeen tegen Chinese auto’s zijn nog maar buiten beschouwing.

  3. Jammer dat velen niet het e-power systeem van nissan kennen. Je tankt benzine maar de wielen eorden permanent door de electromotkr aangedreven via de benzinemotor of het batterijpakket. Dus ook hier maar 1 versnelling en meteen vol vermogen. Rijdt
    5 ltr op 100km. Top dus want ongeveer 1000km op tank van 55ktr

  4. Das niet voor alle batterijen van toepassing.
    Bij BYD raden ze regelmatig aan om de batterijen tot 100% op te laden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear