Dat batterijen van elektrische auto’s na een paar jaar wat capaciteit inleveren, daar maakt niemand een geheim van. Dat is bij jouw laptop of telefoon niet anders. Het bijzondere is echter dat de capaciteit niet lineair afneemt, zo blijkt nu uit een nieuw onderzoek van Recurrent Auto. Aan het begin neemt de capaciteit sneller af, waarna de slijtage een soort van afvlakt.

Recurrent Auto keek naar 15.000 elektrische auto’s. Ze keken daar niet per se naar de leeftijd van de auto en de accu, maar naar hoeveel kilometer de elektrische auto’s gereden hadden. Zoals verwacht neemt de actieradius iets af naarmate de accu ervaring opdoet, maar het opvallende is dat de afname op een gegeven moment stopt.

De actieradius neemt iets af

Zo blijkt bijvoorbeeld dat een Tesla Model 3 aan het begin zo’n 565 kilometer actieradius heeft. Na zo’n 65.000 kilometer is daar zo’n 40 kilometer van verdwenen. Maar op dat moment vlakt de curve een beetje af en blijft de actieradius zelfs na de 160.000 kilometer nog op de 525 kilometer zitten.

De Hyundai Ioniq 5 laat een nog extremere curve zien. Daarvan zakt de actieradius van 530 naar 515 kilometer actieradius in ongeveer 50.000 kilometer tijd, en blijft daar daarna strak op zitten. Bij de Ford Mustang Mach-E lijkt de actieradius na een korte afname zelfs weer iets toe te nemen. Dit kan ook zijn door bijvoorbeeld software-updates.

De actieradius van de Ioniq 5 (in mijlen) | Foto: © Recurrentauto

Vlakt de actieradius echt af?

Het kan zijn dat als de nieuwigheid er eenmaal af is, dat de capaciteit inderdaad stabiliseert. Maar het kan ook zijn dat de software – zeker in het geval van de Hyundai – geprogrammeerd is om niet lager aan te geven dan een bepaalde actieradius. Deze vraag staat uit bij Ford en Hyundai, maar we hebben hier nog geen antwoord op ontvangen.

Advertentie

Reacties

 • batterij heeft op 8 april 2023 geschreven:

  bij de benzine en diesels was er sjoemel software ,dat is bij deze auto’s net zo goed mogelijk. ze laten zien wat ze willen

  Reageer
 • Eric heeft op 8 april 2023 geschreven:

  Wat een flut artikel. Als iets meet gebruik je niet de apparatuur van de slager zelf maar doe je zelf een echte meting.

  Reageer
 • Dotternetta heeft op 8 april 2023 geschreven:

  Mijn 10 jaar oude 500e heeft een SOH van 97 en doet nog hetzelfde als nieuwe specs, ongeveer

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie