Hoe noem je zoiets? Een anti-hardrijderskuil? Een velgensloper voor scheurneuzen? ‘Actieve drempel’ is eigenlijk niet passend, want het is eerder een omgekeerde drempel. De Zweedse producent noemt het in ieder geval een Actibump. De Actibump bewees zich al eerder in de steden Kopenhagen en Malmö, waar ze liggen in 20-km/u zones.

De metalen plaat zakt weg de grond in zodra iemand de maximumsnelheid overschrijdt. De bestuurder krijgt een flinke rammel en wordt zo gelijk geattendeerd op zijn te hoge snelheid. Als je je aan de snelheid houdt, is er niets aan de hand. In principe dus een eerlijke maatregel: alleen overtreders hebben er last van. In Den Haag komt de eerste zakkende drempel te liggen bij wijze van test, zo meldt De Telegraaf.

Je kunt er zeker van zijn dat als de test positieve resultaten oplevert, dat we de maatregel meer gaan zien in Nederland. Het is vooral oppassen geblazen voor mensen met sportieve velgen met weinig rubber: een kromme velg lijkt ons wel een erg ferme tik op de vingers. Anderzijds: hou je in de bebouwde kom gewoon aan de snelheid.

Advertentie

Reacties

 • Chris heeft op 21 augustus 2019 geschreven:

  Normale drempels zijn ook vaak levensgevaarlijk in het donker of bij zware regen voor auto’s, je ziet ze dan niet of nauwelijks en snelheidsborden kunnen dan ook gemakkelijk gemist worden.

  Reageer
 • Thomas heeft op 20 augustus 2019 geschreven:

  Ik zou me zo kunnen voorstellen, dat deze dingen voor een motorrijder lévensgevaarlijk zijn. Je rijd al over een (bij regen zéker gladde) stalen plaat en vervolgens heb je je voorvork in je nek hangen. Als je gewoon oplet en je aan de snelheid houd zal er natuurlijk weinig aan de hand zijn. maar mocht je het gemist hebben en per ongeluk met toch iets meer dan toegestane snelheid aankomen, kan dit best valpartijen tot gevolg hebben denk ik. Bij de getoonde foto’s staan ook genoeg paaltjes om je na de val om heen te vouwen.

  Reageer
 • René vd Linden heeft op 20 augustus 2019 geschreven:

  Prima, zijn we gelijk van die dwazen af die constant met een bloedgang door onze straat komen blazen!

  • Frank heeft op 22 augustus 2019 geschreven:

   En dat geldt dan ook voor de scooters snorfietsen en opgevoerde e-bike. Zie ze al vliegen…..

   Reageer
  • Dolf heeft op 20 augustus 2019 geschreven:

   maar op woonerven komen deze platen niet…….en daar rijden die pet mannetjes nog steeds met een rotgang !

   Reageer
  • freek heeft op 20 augustus 2019 geschreven:

   En “ de plaat “ geageerd niet heel vlot en er komt een fiets of brommer achteraan en hoppa daar ben je dan ook van af ?
   Of gaat de rommel straks ook nog eens last krijgen van vast vriezen in de winter ?

   Leuk bedacht allemaal

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie