Stelletje schobbejakken daar in Arese. Gisteren plaatste Alfa Romeo tweets over een vermeende legende die zou terugkeren. Het leek alsof de nieuwe Alfa popnagels zou krijgen, een verhoogde motorkap en het extreem lage gewicht van 745 kilo. Dat is bijna 150 kilo minder dan de Alfa Romeo 4C – vrijwel onmogelijk, dus. Spitst Alfa Romeo zich plots toe op extreme modelletjes in beperkte oplage? Wat was er aan de hand?

We werden op een dwaalspoor gezet. De bovengenoemde specificaties sloegen niet op de nieuwe GTA, maar op zijn voorganger, de Alfa Romeo Giulia GTA uit 1971. Deze racelegende krijgt een opvolger. De hedendaagse GTA is wederom gebouwd op basis van de Giulia. De extremere versie van de Quadrifoglio komt als GTA en nóg extremere GTAm.

De Alfa Romeo GTA herken je aan een flink bemeten diffuser met de uitlaten in het midden, 50 millimeter extra spoorbreedte, centerlock-wielen, wielkastverbreders, specifieke zijskirts, zwarte details en een achterspoiler. De voorbumper krijgt aerodynamische toevoegingen van koolstofvezel en in het geval van de GTAm een permanent sleepoog.

De GTAm krijgt een flinke achterspoiler op zijn bips, twee koolstofvezel racestoelen, een brandblusser, een nog grotere diffuser en een rolkooi. Beide auto’s zijn volledig straatlegaal. Bij de Alfa Romeo GTA kunnen nog wel mensen achterin zitten, bij de GTAm niet. De GTA en GTAm zijn 100 kilo lichter dan een normale Quadrifoglio, onder meer door ramen van lexaan.

Specificaties Alfa Romeo GTA en GTAm

Volgens eerdere geruchten zouden de GTA en GTAm maar liefst 110 pk extra krijgen om de 110e verjaardag van Alfa Romeo te vieren. Dit blijkt niet helemaal waar te zijn. De twee moeten het doen met 30 pk extra, waardoor het vermogen neerkomt op 540 pk. De 0-100-tijd is 3,6 seconden. Bij de aankoop van een Alfa Romeo GTA of GTAm krijg je een bijpassende overall, een Bell-helm en een autohoes. Alfa plant een productie van slechts 500 exemplaren in totaal en de verkoop begint direct. Snel wezen, dus. De prijs? Die houdt Alfa nog even onder de pet.

Waar staat Alfa Romeo GTA en GTAm voor?

GT staat als vanouds voor Gran Turismo. De A in GTA staat voor Alleggerita, wat Italiaans is voor lichtgewicht. Waar de M voor staat, werd vroeger nooit officieel bevestigd door Alfa, maar de algemene opvatting is dat het staat voor Alleggerita Maggiorata, ‘verlicht vergroot’ betekent in het Italiaans. In het geval van de oude GTA zou dat slaan op de grotere motor in de GTAm, wat geen 1,7-liter was, maar 2,0-liter. In het geval van de nieuwe GTAm staat de ‘m’ voor Modificata, zo zegt Alfa nu zelf.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)