De AMC Pacer zag eruit als een auto die van een andere auto probeerde te bevallen. Een moedige, maar weggehoonde poging van AMC om aan de vraag naar zuinige en compacte auto’s te voldoen. Of zoals AMC het zelf noemde: de eerste brede kleine auto.

En breed was de AMC Pacer; bijna twee meter. Kopers van bredere auto’s, zoals Cadillacs, moesten zich thuis voelen in de vissenkom. Om instappen voor passagiers achterin te vergemakkelijken, werd de deur aan de rechterkant 10 centimeter langer gemaakt.

Oorspronkelijk werd de AMC Pacer ontworpen met een wankelmotor onder de kap, maar uiteindelijk werd dit een zes-in-lijn van GM. Hierdoor schoot de Pacer zijn doel voorbij: zuinig was de 1.500-kilo zware auto niet. Later kwam er zelfs nog een V8-variant bij.

In 1979 werd de oliecrisis de onzuinige AMC Pacer fataal. De auto trok zijn schepper mee de afgrond in en AMC ging niet veel later failliet. Het oncoole imago van de Amerikaanse underdog werd nog een beetje gered door jaren-negentig cultfilm-hit Wayne’s World.

AMC Pacer te koop in Nederland

De AMC Pacer werd helemaal ontworpen om te voldoen aan de wensen van de Amerikaanse markt. Toch zijn er een stel ook naar Nederland gekomen. Bijvoorbeeld dit exemplaar uit 1975 in de kleur jaren-zeventig-geel-met-oranje. Retro-Amerikaanser dan dit, wordt het echt niet. De vraagprijs is 12.000 euro. En we hebben werkelijk geen flauw benul of dat een gunstige prijs is.

Advertentie

Reacties

 • Bram Verhoeff heeft op 28 augustus 2021 geschreven:

  Ik kocht een Wagon van de eerste eigenaar. Bouwjaar 1982. Had 26 jaar stil gestaan. Veel aan gedaan om hem rijbaar te maken. Doet het goed, Rij er alleen te weinig mee, maar als ik rij erg comfortabel gelijk een Amerikaan. Zou er graag een woody van maken. Heb de spullen, maar uit respect voor het origineel nog niet gedaan.

  Reageer
 • Koos Groenewoud heeft op 2 april 2019 geschreven:

  Mijn vrouw reed ooit een Pacer. We kochten een exemplaar er bij voor onderdelen. Uiteindelijk bleek dit exemplaar beter te zijn dan ons exemplaar. Mooi opgeknapt en wit gespoten veel plezier aan en mee gehad. Liep 1 op 4. LPG

  Later voor 75 cent per kilo verkocht

  Kwamen op AMC doordat ik zelf een Hornet Sportabout reed.

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie