Bij een ‘super speeder’ denk je eerder aan een weekendje ADE dan aan een snelheidsboete. Toch heet een boete voor veel te hard rijden zo in The States. Zo kreeg een Amerikaanse man een boete nadat hij 56 km/u te hard reed. Alleen, toen de man de snelheidsboete binnenkreeg, schrok hij zich een hoedje. Of hij even een bedrag van 1,4 miljoen dollar wilde overmaken. Omgerekend ongeveer 1,3 miljoen euro.

De man doet zijn verhaal bij WSAV-TV. Hij werd gepakt met een snelheid van 90 mijl per uur (145 km/u) op een weg waar de maximumsnelheid 50 mijl per uur (89 km/u) is. Nadat de Amerikaan de snelheidsboete van 1,4 miljoen dollar zag, is hij gaan bellen met de rechtbank. Volgens de woordvoerster van de rechtbank was het geen typfout.

Waarom de man een snelheidsboete van 1,4 miljoen dollar kreeg

Vanaf 35 mijl per uur (56 km/u) te hard, vallen overtreders binnen de ‘super speeder’-regeling. Daar valt de man dus net binnen, maar een boete van bijna anderhalf miljoen, dat kan niet. Een woordvoerder van de lokale gemeente legt bij hetzelfde nieuwsmedium uit dat alleen een rechter de ‘super speeder’-boete mag vastgestellen. Daarnaast mag de geldstraf niet hoger zijn dan 1.000 dollar plus verplichte staatskosten.

Omdat mensen toch al voor de rechter moeten komen, maakt het automatische opgestuurde boetebedrag eigenlijk niet uit, want de rechter bepaalt het dus. Maar daarom is er in de boetedatabase een vast eindbedrag ingesteld van 999.999 dollar – een beetje de maximale grens van een in te voeren getal.

Lees ook: Het Openbaar Ministerie wil nu zelfs dat verkeersboetes minder duur worden

De woordvoerder van de gemeente vertelt: ‘De programmeurs die de software hebben ontworpen, hebben het grootst mogelijke getal gebruikt, omdat super speeder-boetes een verplichte verschijning voor de rechtbank zijn en er geen boete aan verbonden is als ze door de politie worden uitgegeven.’ Ah ja, programmeurslogica.

Volgens de woordvoerder is de rechtbank nu wel bezig met het aanpassen van het systeem zodat automobilisten niet echt denken dat ze ruim een miljoen armer gaan worden. De man is dus maximaal 1.000 dollar, omgerekend ongeveer 950 euro, kwijt plus wat administratiekosten. Misschien een idee om de naam voor de snelheidsboete wat minder cool te maken.

Reacties

  • Maestro heeft op 4 november 2023 geschreven:

    Als het max 999.999 is, hoe kom je dan op 1,4 miljoen uit?
    Lijkt me een beetje veel administratiekosten.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear