Als je het internet moest geloven (en dat moet je áltijd doen, want als het niet waar was, stond het niet op internet) dan moest je maandag naar de pomp rennen (rijden mag ook, en is wellicht makkelijker) omdat je dan misschien bij de gratie van de goden nog brandstof kon halen voor een lagere prijs. De prijzen zouden namelijk enorm gaan stijgen.

Uiteindelijk gingen de brandstofprijzen bij de meeste tankstations zo’n 3 cent omhoog. Voor de meeste mensen scheelt dat zo’n 1,5 euro per tank. Ook Amerika was in rep en roer over de stijgende brandstofprijzen. Hoe erg was de impact van de drone-aanval in Saoedi-Arabië voor het sap in Amerika?

Als we zo vrij mogen zijn: ze mogen in Amerika nog altijd niet huilen om de brandstofprijzen. Amerika’s benzineprijs is op dit moment gemiddeld zo’n 70 eurocent per liter. De prijs steeg met nét iets meer dan één dollarcent. In de lager gelegen staten gaat de benzineprijs zelfs richting de 50 cent per liter. Daar gooi je lachend je Hennessey Velociraptor V8 of Goliath 6×6 vol.

Waarom is de benzine duur in Nederland?

In Nederland zou de benzine ook iets van 80 cent per liter kosten, als de overheid niet een flinke schep bovenop de prijs deed. De productiekosten zijn maar 29 procent van de totaalprijs, de rest is marge (zo’n 10 procent) en de rest zijn accijnzen en BTW.

Deze opbouw is de reden dat de prijs maar zo’n klein beetje steeg; een stijgende olieprijs heeft slechts impact op eenderde van de totale prijs. Dat is dan voor de optimist een pluspuntje. De brandstoftank is halfvol. De goedkoopste brandstof vind je overigens nog altijd in Venezuela.

Reacties

  • Pascal heeft op 21 september 2019 geschreven:

    Nedeland?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)