Lightyear leverde gisteren nog maar even het bewijs dat het lastig is om een nieuw automerk te lanceren, en al helemaal als je zo lastig iets als een zonneauto wil verkopen. Je weet ook zeker dat ze bij het Duitse Sono Motors slapeloze nachten hebben. Gaat het Aptera dan wel lukken? Dit nieuwe Amerikaanse merk begint nu met de verkoop van een zonneauto met drie wielen. De auto moet zo’n 30.000 euro kosten.

Aptera begint eerst met de verkoop van de ‘Launch Edition’. Mede-eigenaar van Aptera, Chris Anthony, vertelt wanneer ze beginnen met bouwen: ‘Hoewel onze planning afhankelijk is van financieringen, is het ons doel om aan het einde van 2023 met de productie te beginnen.’ Ze zullen er in ieder geval 40.000 willen bouwen, want zoveel reserveringen zijn er al binnen.

60 kilometer uit de zon per dag

Op een goede dag moet de Aptera ruim 60 kilometer actieradius uit de zon kunnen halen. De actieradius is een behoorlijk grote 643 kilometer, ongeveer evenveel als de Tesla Model S Long Range. In Amerika laadt de auto op met 110 volt, wat zorgt voor 20 kilometer actieradius per uur. Aan de snellader moet de auto binnen een uurtje helemaal vol zijn.

In Europa moet de auto met 240 volt kunnen laden, wat al neerkomt op 91 kilometer actieradius per uur. Vooralsnog zijn er geen concrete plannen bekend of de Aptera ook naar Europa of naar Nederland komt. De auto is door het afwijkende design 2,23 meter breed, wat breder is dan een Hummer H2. Er zijn dus ook wat praktische bezwaren.

Er komt Aptera met 1.600 kilometer actieradius

Na de Launch Edition moeten er meer varianten komen met meer opties. Zo kun je kiezen voor minder zonnepanelen of een versie met alleen voorwielaandrijving. Ambitie is het bedrijf niet vreemd. In de bestelmodule kun je ook al een versie aanklikken met 1.600 kilometer aan actieradius. Daarvoor ligt de richtprijs nu op omgerekend zo’n 40.000 euro.

Aptera Launch Edition driewieler interieur overzicht

Het doel van Aptera is om 10.000 auto per jaar te gaan bouwen. Wanneer dat gelukt is, moet de productie verdubbeld worden. Over vijf jaar wil het merk dat er acht fabrieken op volle toeren draaien. Daar kun je dus ook wel internationale ambities uit afleiden, denken we. We zijn benieuwd wat er van deze doelstellingen terecht gaat komen.

Advertentie

Reacties

  • Remon heeft op 24 januari 2023 geschreven:

    Poah als je daar achterop knalt mogen ze je in 2 stukken oprapen.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie