Volvo’s worden met enige regelmaat vergeleken met tanks omdat ze ongelofelijk veilig zijn, soms tot het onwaarschijnlijke aan toe. Dat er binnen de Volvo Groep nog een merk is dat hetzelfde predicaat verdient, wist je misschien niet. Het Franse Arquus bouwt gepantserde voertuigen en hun nieuwste creatie kan zijwaarts rijden – als een krabbetje.

Alle wielen van de Arquus Scarabée sturen mee, waardoor de offroader in korte bochten zeer wendbaar is en op hogere snelheid een zijwaartse verplaatsing kan uitvoeren. Ook bijzonder is dat de gepantserde Arquus Scarabée op afstand bestuurd kan worden, net als de BMW 7-serie van James Bond. Daarbij heeft de Scarabée iets weg van de Warthog uit Halo.

De aandrijving komt van een dieselmotor met iets meer dan 300 pk en een elektromotor met zo’n 110 pk. De topsnelheid van de hybride is 120 km/u en de totale actieradius 1.000 kilometer. Scarabée betekent in het Frans trouwens kever, wat waarschijnlijk duidt op zijn bepantsering of zijn zijwaartse beweging.

De carrosserie is gemaakt van composieten en is bestand tegen geweren, landmijnen en bermbommen. Hij kan van een redelijke hoogte vallen, waardoor je ‘m uit een vliegtuig kunt droppen van niet al te hoge afstand. Bovenop de Arquus Scarabée kun je van alles plaatsen, bijvoorbeeld een anti-tankgeweer.

Arquus Scarabée rijdt zijwaarts als een krab

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie