Deze auto zou helemaal niet moeten bestaan. In 2011 werd de Aston Martin V12 Zagato gepresenteerd, een wonderschone auto waarvan 150 exemplaren op de planning stonden. Maar omdat het ding zo schreeuwend duur was, bouwde Zagato slechts 61 exemplaren. Nou ja, duur – duur voor die tijd, want als je tegenwoordig een gelimiteerd model aanbiedt voor 380.000 euro, vliegen ze over de toonbank. De nieuwste Zagato’s kosten richting de 600.000 euro, zonder belastingen.

Eén Aston Martin-verzamelaar was bijzonder gecharmeerd van de V12 Zagato, maar niet van de motor. Dat er mensen zijn die een V8 boven een V12 verkiezen in een Aston, wisten wij ook niet, maar de beste man gaf de opdracht om vier Aston Martin V8 Zagato’s te bouwen. Inderdaad, een minder begeerlijke versie van een auto die toch al niemand wilde. Maar hij had er een goede reden voor: de auto moest beter geschikt zijn voor lange afstanden. Waarschijnlijk hoeft ie met de V8 minder vaak te tanken.

De specificaties van de V8-versie zijn niet bekend, maar zullen niet veel verschillen van die van de V8 Vantage S die rond die tijd uitkwam. Die 4,7-liter V8 heeft een vermogen van 430 pk en 490 Nm koppel. Het exemplaar waar de eigenaar afstand van doet, is de vierde en laatste in de lijn. Voor lange afstanden werd dit exemplaar niet veel gebruikt, want er staat nog maar 90 kilometer op de teller.

Groen staat de Aston Martin V8 Zagato goed

De Aston Martin V8 Zagato draagt het traditionele Britse racegroen, dat hem voortreffelijk staat. Aan de binnenkant is de Aston precies zoals je hem zou verwachten. De zachte dure stofjes zijn er in overvloed, het Zagato-logo staat op de gordels en een plakkaatje laat je weten dat je inderdaad in nummertje vier van de vier zit.

De Aston Martin V8 Zagato wordt net over de grens geveild in het Duitse Essen. RM Sotheby’s doet geen uitspraak over hoeveel de auto ongeveer gaat kosten, maar ga er maar van uit dat er een heleboel spaarvarkens voor moeten sneuvelen. De goedkoopste Aston Martin Zagato van Nederland is de Vanquish Coupé die van eigenaar wisselde voor 768.223 euro. De duurste is de Aston Martin Vanquish Zagato Shooting Brake: 937.133 euro. Of deze Aston Martin V8 Zagato daaroverheen gaat, weten we op 27 maart.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)