Leuk ding hoor, zo’n Audi A1. Maar die twee zijportieren zijn er voor ons praktisch ingestelde Nederlanders eigenlijk twee te weinig. Wel, de oplossing is nabij: dit is de A1 Sportback.

De A1 Sportback is precies wat je verwacht dat hij is: een A1 met vijf in plaats van drie deuren. Meestal zien driedeurs versies er stukken sportiever uit dan de wat gezinsmatiger ontworpen vijfdeurs varianten (wat ook meteen het enige bestaansrecht van zo’n driedeurs is), maar het valt bij de Sportback, eerlijk is eerlijk, reuze mee. Hij ziet er allerminst uit als een gewone A1 waar met veel geweld nog even een paar deuren in zijn gepropt, maar als een volwaardig model. Dat heeft alles te maken met het feit dat hij niet later, ‘op basis van’ is ontworpen, maar tegelijkertijd met de driedeurs. Verder, en dat is misschien een nog groter compliment, ziet hij er niet uit als een te heet gewassen A3 – en da’s heel wat in een tijd waarin Audi’s zo veel op elkaar gaan lijken dat zelfs hun ouders ze nauwelijks meer uit elkaar kunnen houden.

De techniek deelt de Sportback natuurlijk met zijn driedeurs broer. De wielbasis en overige afmetingen zijn dan ook grotendeels gelijk, als is de Sportback zes millimeter hoger en breder. Volgens Audi betekent dit extra hoofd- en schouderruimte in het interieur, wat volgens ons een schoolvoorbeeld van Duitse humor is. Let wel: we hebben het over nog niet eens een centimeter – aan een keer naar de kapper gaan hou je meer extra hoofdruimte over.

De ruimte achterin houdt dan ook nog steeds niet over, maar goed, da’s bij concurrenten als een Mini geen spat beter. Motorisch hoef je maar naar de driedeurs te kijken om te weten wat je kunt verwachten; nieuwtje is wel dat de A1 vanaf juni 2012 verkrijgbaar is met de nieuwe 1.4 TFSI van 140 pk, die , als ze niet heel erg noodzakelijk zijn, tijdelijk twee van de vier cilinders uitschakelt.

Ook aardig is dat je alle multimediatoestanden van de grote Audi’s ook in de Sportback kunt krijgen. Bang & Olufsen-audio, een WLAN hotspot, Google Earth-navi; als je maar (veel, vrezen we…) betaalt, kun je het allemaal krijgen.

De A1 Sportback staat in februari bij de dealers.

 

Reacties

Meer van TopGear