Porsche vindt dat diesel vies smaakt en gooide het goedje in de ban – concerngenoot Audi lust nog wel een flinke slok en komt met de Audi SQ5 TDI. De middelgrote SUV krijgt een 3,0-liter V6-motor met 347 pk en 700 Nm koppel. Het sprintje naar de 100 doet ie in 5,1 seconden met een top van 250 km/u.

Wat maakt de Audi SQ5 TDI bijzonder?

De SQ5 is het enige SQ-model (en S-model) van Audi dat leverbaar is als zowel een diesel- als een benzinemotor. De Audi SQ7 is er bijvoorbeeld alleen als diesel en de SQ2 alleen als benzineversie. De vorige generatie van de snelle SUV kregen wij in Nederland alleen als diesel. De huidige generatie was er al eventjes als Audi SQ5 TFSI en krijgt nu gezelschap van de Audi SQ5 TDI.

Ook bijzonder is hoeveel moeite Audi deed om de uitstoot van de 3,0-liter V6 in de Audi SQ5 TDI te verminderen en de prestaties tegelijkertijd te verhogen.  Het eerste wapenfeit is de elektrische compressor die na de intercooler in het inlaattraject zit. Het foefje zagen we al eerder in de Audi SQ7 en de Bentley Bentayga Diesel.

Wanneer de turbo niet genoeg uitlaatgassen krijgt om genoeg lucht naar binnen te pompen, helpt de elektrische compressor een handje door met 65.000 tpm een gezonde 1,4 bar luchtdruk naar binnen te duwen. Daarna neemt de reguliere turbo het over. Die zit uiteraard vóór de intercooler.

Ook het bekende 48-volt systeem is aanwezig op de Audi SQ5 TDI. Een kleine batterij die achterin de auto ligt, laadt zich op tijdens het remmen en voedt stroom aan de startmotor tijdens het accelereren. Daardoor krijgt de V6-dieselmotor een extra zetje bij de acceleratie. Op de optielijst staat nog een sperdifferentieel voor op de vooras.

Hoe zorgt de Audi SQ5 TDI voor een goede wegligging?

De Audi SQ5 TDI is voorzien van permanente vierwielaandrijving. Bij normaal rijgedrag zal 60 procent van het vermogen naar de voorwielen gaan. Indien nodig kan tot wel 85 procent van het vermogen naar de achterwielen. Instelbare dempers zijn standaard op de Audi SQ5. Andere opties zijn luchtvering en variabele stuurbekrachtiging.

Alternatieven voor de Audi SQ5 TDI

BMW onthulde recentelijk de nieuwe X3 M en X4 M met 510 pk. Deze SUV’s hebben benzinemotoren. Wil je liever dieselen, kies dan voor de versies van Alpina. Een nieuwe Mercedes-AMG GLC is er op het moment nog niet – daarvoor moet je nog eventjes geduld hebben.  De prijzen van de Audi SQ5 worden binnen nu en een maand bekendgemaakt.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie