Leen je jouw auto ooit uit aan vrienden of familie? Volgens een onderzoek van autoverzekering.nl is de kans groot dat het antwoord op deze vraag ‘nee’ is, of ‘ja, met tegenzin’. Maar liefst 55,6 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze hun auto liever niet uitlenen aan wie dan ook. Collega’s scoren ook niet goed: 33 procent van de mensen leent de auto niet graag uit aan iemand van het werk. Ruim een vijfde gooit de sleutels ook niet op naar vrienden.

Best een grappige uitkomst, aangezien bijna 80 procent van Nederland vindt goed te kunnen rijden. In de rijkunsten van anderen hebben we blijkbaar veel minder vertrouwen. De mensen waarbij we het uitlenen van onze auto toch nog wel willen overwegen, zijn vooral onze partner (slechts 6,7 procent doet dat liever niet) of familieleden (11,8 procent). Kinderen komen dicht in de buurt, maar hen wordt toch net iets minder vaak de sleutels toevertrouwd: 12,2 procent van de ondervraagden laat zijn kroost liever fietsen.

Je auto uitlenen aan een jonge bestuurder lijkt het grootste risico

De twijfels die we hebben bij het uitlenen van onze auto lijken overigens wel terecht. Uit het onderzoek bleek dat 14,3 procent van de ondervraagden schade heeft gereden aan een auto die zij geleend hadden. Bij een groot deel van deze gevallen bleek het te gaan om jonge bestuurders tussen de 18 en 34 jaar. In deze groep heeft één op de vijf weleens een beschadigde auto teruggebracht.

Wat nog een groter nadeel is aan je auto uitlenen aan jonge bestuurders, is dat ze niet altijd eerlijk zijn. Bijna één op de tien bestuurders onder de 34 geeft toe dat ze ooit schade hebben gereden aan andermans auto en deze niet aan de eigenaar gemeld hebben. Bij 35 t/m 39 jaar is dat 4,5 procent en daarboven slechts 2,2 procent. Deze groep rijdt ook het minst vaak schade: slechts 9 procent bracht ooit een geleende auto in minder goede staat terug.

(Beeld: Pixabay)

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie