Autobouwers hebben – net als tante Corrie met haar malle paarse korte kapsel – weleens een gekke bui. Dan pakken ze een gestoord idee en drukken ze het door tot het productiestadium. Het gros van deze autogadgets is compleet nutteloos, maar wel magnifiek om te zien. De toekomst is nu. Of in een aantal gevallen tien of twintig jaar geleden.

10. De non-versnellingsbak van de Koenigsegg Regera

Noem iets aan de Koenigsegg Regera wat niet bijzonder is. Waarschijnlijk zit er zelfs aan elk schroefje van het handschoenenkastje een bijzonder verhaal. De gekke Zweedse uitvinders hebben een aandrijving ontwikkeld zonder versnellingsbak. De Regera heeft enkel een grote koppelomvormer, een dikke V8 en drie elektromotoren. De Mitsubishi Outlander PHEV heeft ook een systeem dat daar een beetje op lijkt. Maar dat vind je vast minder boeiend.

09. Het dak van de Honda CRX Del Sol

Geen stom ingewikkeld klapdak of gedoe met een tweedelig targadak dat je met twee millimeter speling in de kofferbak moet proppen. Honda kwam in de jaren ’90 al met dit geniale systeem: twee robotarmpjes die het dak voor je vastpakken en opbergen. Helaas leerde Honda de robotarmpjes geen Kung Fu om zich te verdedigen tegen iedereen die foute bumpers en rioolpijpen monteert.

08. De koplampsproeiers van de Bentley Bentayga

Monteer deze voor de gein eens andersom en ga fietsers lastigvallen.

07. De koplampen van de Chevrolet Corvette C4

Lampen die zomaar aan en uit gaan zijn saai. En veel te veilig voor voetgangers. Lampen die gewoon maar op- en neerklappen is al genoeg gedaan. Geen enkele koplamp in de jaren ’80 had zoveel swag als die van de Corvette C4.

06. Automatische gordels

Je ziet ze hier eigenlijk alleen op geïmporteerde auto’s uit Amerika. Ze werden in de jaren ’70 voor die markt ontwikkeld en waren er kortstondig verplicht in auto’s zonder airbags. Handig? Nee.

05. De achtervleugel van de Porsche Panamera

De nieuwe Porsche Panamera zit vol geinige foefjes, maar dit is wel een van de coolste: de transformervleugel.

04. De deuren van de BMW Z1

Deuren die rechtstreeks van een concept lijken te komen en toch het productiestadium bereikt hebben. De bizarre deuren van de BMW Z1 trekken zich terug in de carrosserie. Zo kun je zelfs rijden met de deuren open. Wel je gordel vastmaken.

03. Bijna alles aan Rolls-Royce

Tja, wat is er niet bijzonder aan een Rolls-Royce? De deuren gaan naar de verkeerde kant open en hebben parapluhouders. Het logo in de velgen draait niet mee als je rijdt en de Spirit of Ecstasy op de motorkap schiet naar binnen als je haar probeert te jatten. En dan nog alle lijpe onderhuidse techniek waardoor het voelt alsof je op een wolk zweeft.

02. Wankelmotoren

Een Dorito-chipje dat rondjes draait in een ovaal en een geluid produceert waar je weke knieën van krijgt: vrij bijzonder. En die deuren van de Mazda RX-8 mogen er ook best zijn.

01. De Fiat Multipla

De Fiat Multipla zit vol vernuftige gadgets. Zo is het een afschrikmiddel voor elk levend wezen met ogen. Het is bovendien een prima anti-conceptiemiddel en als dit mislukt, is het ook nog eens dé oplossing voor het mislukken van de anti-conceptie.

Check dit ook eens:

De 11 snelste hatchbacks die je nu kunt kopenDe 12 snelste diesels die je nu kunt kopen
Advertentie

Reacties

  • Mario Andries heeft op 13 april 2020 geschreven:

    De automatische gordels in mijn Mercedes clk cabrio vind ik toch een goed idee.
    Probeer mr es uw gordel te grypen zonder dat de achterzitter over de gordelriem valt.

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie