Je hoort genoeg over autoverkopers die de boel proberen te neppen, maar andersom gebeurt het ook. Het Belgische Nieuwsblad schrijft over een truc die schijnbaar steeds vaker voorkomt. De kopende partij saboteert tijdens een proefrit stiekem de auto om zo in de onderhandeling flink wat van de prijs te praten.

Een Belgische ondernemer zette zijn Mercedes Vito te koop. Een potentiële koper wilde de auto ongezien kopen en maakte zelfs een voorschot over. Bij het ophalen van de Vito wilde de koper toch nog even een proefrit maken. De verkoper wist niet beter dan dat zijn Vito technisch helemaal in orde was, maar toch had de koper plotseling een probleem gespot.

De koper liet onder de motorkap zien dat er olie in het expansievat zit. Bij een gezonde motor zit er geen olie in de koelvloeistof (of andersom). Het repareren van dit soort mankementen loopt flink in de papieren. De koper wilde de auto alsnog wel meenemen, maar er moest wat van de prijs af om de reparaties te betalen.

10.000 euro van de vraagprijs af

‘Daarop ontstond er een discussie en kwamen er ook dreigementen aan te pas omdat ik zogezegd een auto wilde verkopen die technisch niet in orde was en dat ik het probleem had proberen te verzwijgen. Uiteindelijk, na lang discussiëren, ben ik gezwicht en heb ik zo’n 10.000 euro van de prijs gedaan’, zegt de verkopende partij.

Pas een dag later – op aandringen van een medewerker – checkte de ondernemer de camerabeelden. Daar was te zien hoe de koper een flesje olie in het expansievat goot. Hoogstwaarschijnlijk heeft de koper de olie vlak na de aankoop weer verwijderd, want anders heeft de koper écht een kapot busje te pakken.

De ondernemer is naar de politie gegaan, maar die geeft hem weinig kans dat ie geld terugkrijgt. De politie adviseert nooit onbekende mensen alleen een proefrit te laten maken. Rij dus het liefst zelf mee als ze een blokje om gaan; een advies dat al gold voordat kopers olie bij de koelvloeistof goten.

Advertentie

Reacties

 • Airportservice Bart heeft op 20 september 2023 geschreven:

  Wij hebben dit ook meegemaakt met verkoop van onze Fiat Scudo minibusje. Ik had alles juist gecontroleerd en mits de onderhandelingen binnenshuis kwamen we plotseling buiten en stonden er nog 4 rond het minibusje en maakten de opmerking dat er olie bij de koelvloeistof zat? Ik zei tegen hen dat het paljassen waren want dat hun baas ons reeds betaald had en zelf de biljetten op echtheid gecontroleerd werden waarbij ze in hun taal direct een pipet uithaalden die 1 van hen plotseling bij zich had en het kleine hoeveelheid olie er gewoon weer uittrok. Maar 10.000€ van uw vraagprijs afdoen??? Dit lijkt mij ook al verdacht ?

  Reageer
 • Rob heeft op 19 september 2023 geschreven:

  Sorry hoor, maar 10.000 voor het eventueel herstellen van een koppakking is wel erg belachelijk.
  Mijn reactie zou eerder zijn, excuses ik was mij niet bekend van dit defect. Ik haal de auto uit de verkoop en laat hem onderzoeken. Je krijgt je voorschot terug.

  En rijden met olie in je koelsysteem zal niet zo snel tot schade leiden, ik ga ervan uit dat het een scheut was en geen liters.

  Reageer
 • Hurk heeft op 19 september 2023 geschreven:

  Bijna 25 jaar geleden maakte Peter R de Vries een reportage over een autobedrijf in de Spaanse Polder (Rotterdam) waar soortgelijke taferelen speelden. Het bedrijf kocht auto’s van particulieren.
  Na een proefrit ging de particulier mee het kantoor in en vervolgens smeerden andere medewerkers van het bedrijf olie in de uitlaat en/of prikten de radiator lek. Daarna werd de particulier geconfronteerd met de geconsolideerde gebreken en ging het bod op de auto drastisch omlaag.
  https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/id/tag:RD.nl,19991126:newsml_810b228e3e40e002f8677a20de681139

  Reageer
 • J.M. heeft op 19 september 2023 geschreven:

  Identiek hetzelfde voorgehad bij de verkoop van mijn Jaguar XF. Roma bende komt heel sympathiek en overtuigend over. Ik rook onraad en heb de verkoop afgebroken door hen zogezegd als trouwe verkoper geen defecte wagen te willen verkopen. 2 weken later zagen we dezelfde bende verschijnen op het VTM nieuws bij een ander slachtoffer waar alles met bewakingscamera´s was opgenomen. Voorzichtig zijn !

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie