Vergis je niet: in verschillende Nederlandse dorpen wordt bijna wekelijks een autoloze zondag gehouden. Soms is de autoloze zondag op dinsdag of op donderdag. En dat zonder het af te spreken met de inwoners. De politieke partij BoerBurgerBeweging een weer een officiële autoloze zondag invoeren in heel Noord-Brabant. De BBB heeft hierover vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten, zeg maar het dagelijks bestuur van een provincie.

De BBB denkt dat een autoloze zondag goed is voor de samenhorigheid. Ook zou een autoloze dag kunnen helpen bij het omlaag krijgen van het aantal verkeersdoden. Een paar jaar geleden opperden GroenLinks en ChristenUnie nog om de autovrije dag terug te brengen. Hier is nooit iets van gekomen.

De autoloze zondag staat nog steeds in ons wetboek

Volgens de wet mogen gemeentes wel een autoloze dag afroepen. Dat deed de gemeente Groningen nog in 2019. De dag zonder auto’s maakte echter weinig indruk. De Groninger Ondernemers Courant schreef toen dat het velen misschien is ontgaan. Voorlopig was dat de recentste autovrije zondag in Nederland.

De eerste autovrije zondag werd in 1939 gehouden. Dit had natuurlijk alles te maken met de Tweede Wereldoorlog. De autovrije dag werd pas echt bekend door de oliecrisis in 1974. Toen werd er tien keer op zondag niet met auto’s gereden. In 2001 is de ‘Regeling autoloze zondag bij oliecrisis’ ingegaan. Deze regeling schrijft voor dat als er olieschaarste dreigt, er van zondagochtend 03.00 uur tot maandagochtend 03.00 uur er geen gebruik gemaakt mag worden van vaar- of voertuigen op brandstof.

Nog steeds autoloze zondagen in België

Brabanders die dicht bij de grens met België wonen, hebben nog steeds te maken autoloze zondagen. Ieder jaar wordt er in België nog een autoloze zondag gehouden. Zo reden er afgelopen zondag (17 september) geen auto’s door Brussel en Antwerpen. Alhoewel: een politica nam op die bewuste zondag een taxi naar een televisiestudio. Onhandig, en al helemaal wanneer je komt praten over plannen om minder weg te bieden aan auto’s en meer aan wandelaars, fietsers en het OV.

Advertentie

Reacties

 • Johannes heeft op 21 september 2023 geschreven:

  Alweer ern eigenhandig beslissing.We leven toch in Europa.Dit dient Europees geregeld te worden

  • @johannes heeft op 21 september 2023 geschreven:

   Dit heeft niets met Europa te maken en alles met kansloze bende die BBB heet.

   • BBB humor heeft op 22 september 2023 geschreven:

    Caroline van der Plas zeikt PvdA en GL af in de 2e kamer omdat Timmermans wachtgeld krijgt, maar ze weet niet eens dat haar eigen ‘premierkandidaat’ dit ook krijgt. En dat wil het land besturen…

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Ma Flodder heeft op 20 september 2023 geschreven:

  Echt een idioot clubje populisten die BBB. Allemaal open deuren intrappen maar inhoudelijke alternatieven ho maar.

  • Elk land krijg de regering die het verdiend heeft op 20 september 2023 geschreven:

   En bij de laatste verkiezingen was dit de grootste partij, al dan niet met wat hulp via social media trolls uit China en Rusland (á la FvD bij voorgaande provinciale verkiezingen).

   Bij de partij die nu het hoogste in de peilingen staan hebben ze geen kieslijst en geen programma. Maar omdat mensen zogenaamd een andere manier van politiek willen, zeggen ze te gaan stemmen op iemand die in Den Haag vooral bekend staat omdat zijn eigen ego te groot is om samen te kunnen werken met zijn directe collega’s. In het bedrijfsleven zeg je dat zo’n iemand totaal ongeschikt is om een leidinggevende functie te hebben.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie