Binnenkant van een motor die 12 maanden stationair liep

De motor van een Amerikaanse politieauto gaat uit elkaar

Foto('s): Chevrolet
Foto('s): Chevrolet
Foto('s): Chevrolet
Foto('s): Chevrolet

Een auto lang stationair laten lopen als je bijvoorbeeld een paar minuten buiten staat te wachten, voelt niet echt relaxt. Maar hoeveel kwaad kan het echt? YouTuber LegitStreetCars besluit een V8-motor uit elkaar te halen die bijzonder lang stationair draaide om te kijken hoe het er vanbinnen uitziet.

De V8-motor komt uit een Chevrolet Caprice uit 2012. Zeker in Amerika staan politieauto’s vaak langere tijd stil met de agenten erin. Om het bij kou of hitte draaglijk te houden, laten de dienders de motor en de verwarming/airco aanstaan. Omdat politieauto’s doorgaans veel stationair draaien, houdt de boordcomputer het aantal uren bij.

Hoewel de politieauto slechts 131.000 kilometer op de teller had staan, stond het aantal uur dat de auto stationair had gelopen op 8.353, wat zou neerkomen op een jaar lang non-stop draaien. Volgens de YouTuber staat één uur stationair draaien gelijk aan ruim 54 kilometer rijden. De auto zou dus voor meer dan 440.000 kilometer stationair gedraaid hebben.

Hij concludeert dat het niet zo goed gesteld is met alle pakkingen en rubbers, die zijn op veel plaatsen vergaan of gesmolten. Vanbinnen ziet de motor er echter heel aardig uit. Er zit maar weinig koolstof op de zuigers en op de kleppen. Natuurlijk is één goede motor niet zaligmakend voor andere motoren, maar maak je dus vooral niet druk als je één keertje je motor 10 minuten laat draaien op de parkeerplaats.

Binnenkant van een motor die 12 maanden stationair liep

Reacties
 1. Bowe zegt op 15 juni 2020 om 13:06:

  I

 2. Dhr Duction zegt op 6 juni 2020 om 08:32:

  Heb ik ook gemerkt met een motor. De temperatuur is normaal zolang je rijd. Eens je stil staat aan een rood licht of dergelijke gaat de temperatuur de hoogte in en moeten de ventilators die koelen. Moet toch iets van zijn.

  • Lucas zegt op 7 juni 2020 om 16:12:

   Bij stilstaan bij een stoplicht of iets anders ontbreekt de rijwind die voor de noodzakelijke koeling zorgt. Dan moet de ontwilkelde warmte kunstmatig worden afgevoerd n.l. via een electrische ventilator.

 3. Rudi zegt op 5 juni 2020 om 19:31:

  Anderzijds kan door vibratie een langdurig stationair draaiende motor wel schade berokkenen aan de stilstaande lagers van de transmissie die er tegen gemonteerd is. De kogeltjes worden in de loopvlakken gegrild. Zodat je kleine puntjes krijgt.

 4. Eduard zegt op 5 juni 2020 om 09:04:

  Artikel klopt niet helemaal, hij zegt 1 idle uur staat gelijk aan 33 miles rijden. Daarnaast heeft hij niet 400dkm gelopen maar ruime 570dkm (357dkm x 1.6 mile)

Geef een reactie

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken