Kwark eten is niet alleen goed voor de gains, maar ook voor het milieu. Of, nou, ja… De Canadese distilleerderij Dairy Distillery gaat biobrandstof maken van melkpermeaat. Dit goedje is een restproduct dat vrijkomt het maken van zuivelproducten, zoals melk en kwark. Niet te verwarren met wei, want dat krijg je bij kaas en daar maken ze whey-eiwitshakes van.

In eerste instantie werkte Dairy Distillery samen met de universiteit van Ottawa om vodka te maken van het overblijfsel. De vodka kreeg de toepasselijke naam Vodkow. ‘Er is maar een bepaalde hoeveelheid vodka die een mens kan drinken’, zegt de oprichter van Dairy Distillery tegenover Amerikaanse WoodTV. Daarom ging het bedrijf op zoek naar andere toepassingen.

Melk in biobrandstof

Tijdens de pandemie werd er van melkpermeaat ook desinfectiemiddel van gemaakt. Ook na die toepassing blijft er genoeg restproduct over. Het bedrijf ging op zoek naar andere mogelijkheden en kwam uit bij biobrandstof. Deze uitvinding werd samen met de Michigan Milk Producers Association gedaan. Helaas kan het melkpermeaat niet direct in jouw benzineauto worden gegoten.

Wat inmiddels wel kan, is het restproduct gebruiken als ethanol. Dit kan gebruikt worden om bijvoorbeeld E10 van te maken. Voor de productie van de ethanol investeert het bedrijf ruim 38 miljoen euro. In 2025 begint de productie van de brandstof met ethanol op basis van melkpremeaat. Maken we nog een grapje over Koe-nigsegg of is dat te makkelijk?

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie