
In Nederland kun je best wel wat bonuskilometertjes optellen bij je snelheid. Met 106 op de teller zit je bij de meeste auto’s nog wel veilig in de trajectcontrole. Enerzijds heb je de tellerafwijking van de auto en anderzijds is er de meetcorrectie van de trajectcontrole. Er zijn landen waar je wat veiliger in je marge moet zitten. In België krijg je al een boete bij 1 km/u te hard. Italië is nog erger, want daar krijg je blijkbaar een boete voor 0,22 km/u te hard.
Het Duitse Bild meldt dat een Duitse toerist negen maanden na zijn vakantie in Italië ineens een boete thuis kreeg. In de provincie Brescia had hij volgens de boete 0,22 km/u te hard gereden. De maximumsnelheid was 110 km/u. Als hij de boete binnen vijf dagen had betaald, kostte de boete 49,40 euro. Na 60 dagen werd de boete al 62 euro. Omdat de boete zo laat binnen kwam, moest de Duitser maar liefst 106,50 euro betalen voor 0,22 km/u te hard.
Het gekke van de boete
Eigenlijk is de boete voor de minimale overtreding nog niet eens het gekste van dit verhaal. Want als je 5 procent correctie toepast op 116 km/u, dan kom je uit op 110,2 km/u. De hoogte van de overtreding is dus logisch te verklaren. Het gekste is eigenlijk de oorspronkelijke flitssnelheid. Want de Duitser is geflitst met 116,02 km/u. Waarom zou je de overtreding in hemelsnaam niet afronden naar de 116 km/u? Goed, het gebrek aan afronding levert de Italiaanse overheid wel mooi 106,50 euro op.
Nog iets geks bij boetes uit Italië
De Italiaanse overheid heeft jaren geleden de maatregel ingevoerd om het aantal ongelukken in de nacht tegen te gaan. Daarom gaan de bedragen voor snelheidsboetes tussen 22:00 en 07:00 uur met maar liefst 33 procent omhoog. Dit zou hardrijders moeten afschrikken. Tussen 22:00 en 07:00 uur is het vaak wel het rustigst op de weg en dan kan het verleidelijk zijn om even door te rijden. Zeker als je vroeg vertrekt om weer naar huis te gaan na de vakantie.
Lees ook: Waarom je vaak auto’s te hard door de trajectcontrole ziet rijden (die geen boete krijgen)

Goede middag. In België worden volgende marges voor snelheidsovertredingen gehanteerd: tot 90 km/u marge van 6 km, daarboven 6%. Dus 127 km/u rijden waar maximaal 120 km/u mag is niet strafbaar, 128 km/u wel. Vroeger was er ruimere marge in Wallonië en werd er vaak pas geflitst vanaf 135 km/u, maar sinds de Walen zagen hoeveel geld de boetes opbrachten is dat veranderd.
@Jan. Als je een Duitse of Italiaanse boete niet betaald loop je wel het risico daar op een luchthaven aangehouden te worden en jouw vlucht te missen of bij de douane of bij een politiecontrole gearresteerd te worden. En dat allemaal voor een paar tientjes? Niet erg slim.
Zoals elk Europees land heeft ook België toegang tot de data van de andere lidstaten. In navolging van de bestaande Europese wetgeving (bepaling van welke verkeersovertredingen wederkerig kunnen beboet worden binnen de EU) ontvangen buitenlanders ook op hun thuisadres het betreffende Proces-Verbaal met de daarbij horende te betalen boete. Of die daadwerkelijk betaald wordt is een ander paar mouwen.
In belgie mogen ze geen inzicht in de databanken van buitenlanders hebben, maar het buitenland mag wel in onze databanken neuzen. Waarom mag belgie vignet invoeren voor de buitenlanders, andere landen mogen dat wel
Dat eeuwige geneuzel over bekeuringen.
Houd je gewoon aan de regels, dat scheelt een hoop ongelukken en bijkomend narigheid tot gevolg.
Prima als je jezelf op een hoop rijdt maar vaak neem je een onschuldig iemand mee.
Je rijdt iemand het ziekenhuis in of nog erger, het graf.
Als straf mag een je een aantal weken een plantsoen wieden o.i.d. en een jaar niet rijden.
Belachelijk!!
Straffen helpt niet hoor ik z.g. deskundigen zeggen maar ik denk daar iets anders over.
Ik woon in Noorwegen, las in de krant een artikel over een 20 jarige man die voor de 2e keer teveel gedronken had en een ongeluk veroorzaakte. € 3500,00 boete, 3 maanden cel, rijbewijs inleveren en voor de rest van zijn leven moet hij ander vervoer zoeken want hij krijgt het nooit meer terug!!
Overdreven??? Denk het niet.
Menigeen zal zich wel bedenken als ze in de auto stappen in het vervolg.
Hekaas blijven er altijd van die asocialen die vinden dat de regels niet voor hen geldt.
Boetes uit het buitenland heb ik nog nooit betaald. 2x een boete uit Duitsland gekregen voor een kleine snelheidsovertreding. Dan krijg je na maanden een brief in het Duits met een onherkenbare foto erbij.
Gewoon negeren en je hoort er nooit meer iets van. Deze boete uit Italië zou ik ook zeker niet betaald hebben.
Bezwaar maken kun je doen, maar heeft toch weinig zin. Zonde van de postzegel.
Boete misschien terecht, de verhoging echter niet. De Italianen zijn zelf laks geweest met versturen. Je kunt op die grond succesvol bezwaar maken, zelfs in het Nederlands en per mail, tegen die verhoging. Zij antwoorden waarschijnlijk niet binnen de (wettelijk bepaalde) redelijke termijn – 6 weken -waarna de volledige boete vervalt.
Bij de tolweg toegepast en na 4 jaar haalden ze uiteindelijk bakzeil 👍
Beste Ronald,
Als je een boete van 1 krijgt reed je niet 1 km te hard maar gemiddeld 8km te hard.
108-4(afwijking teller)-3% (wettelijke correctie)=101
Je boete is dus volledig terecht.
Martin, de cruisecontrol instellen helpt zeer zeker maar wanneer je een helling afgaat gaat de auto toch echt sneller dan de ingestelde cruisecontrol. Schakel dan voor de zekerheid de snelheidsbegrenzer in.
Ronald, De grote bedragen voor dergelijk kleine snelheidsovertredingen is inderdaad discutabel. Maar hij reed geen 1 km te hard maar 6 kilometer. En de de man deed het toch echt zelf. Cruisecontrol op 110 en het probleem doet zich nooit meer voor.
Een pure schande , heb zelf ook al meerdere boetes gehad voor 1km te snel terwijl ik er zéker van was dat ik zéker niet te snel had gereden maar je kan het niet bewijzen, gewoon zakkenrollers die kl……n, en wat is het verschil tussen 50 of 51km , zonder hun door ons betaalde camera s weten ze het ook niet.