Batterijbranden zijn als Maarten van der Weijden. Als ze eenmaal op dreef zijn, is er niet genoeg water op de wereld om ze te stoppen. Je kunt je alleen voorstellen dat dat bij elektrische auto’s een minder gunstige eigenschap is. De oplossing is vaak om de volledige auto in een bak met water te dompelen en hopen dat ie niet opnieuw oplaait als ie uit het water komt. Daarom introduceert het Oostenrijkse Rosenbauer – dat ook tenders levert aan Schiphol – aan een blussysteem voor elektrische auto’s.

Deze nieuwe constructie moeten de brandweerlieden onder de batterij schuiven. Een andere optie is om het blussysteem ín de auto te leggen. Het systeem doorboort de wand van het accupakket en blust de batterij rechtstreeks. Het doel is om het volledige accupakket vol te pompen met water. Hierdoor moet de batterij genoeg afkoelen om vervoerd te kunnen worden. Tijdens het vervoeren van de EV blijft het blussysteem bevestigd, zodat er altijd bijgepompt kan worden.

Het blussysteem voor elektrische auto’s is getest op echte batterijen

Merken als Opel, Volkswagen, BMW, Volvo, Tesla en Audi leverden batterijen aan Rosenbauer om het blussysteem voor elektrische auto’s uitvoerig te testen. Ook diverse brandweerploegen mochten alvast testen met het nieuwe systeem. Korpsen kunnen het vanaf nu bestellen en volgend jaar beginnen de leveringen. Handig, want momenteel is meer dan 3 procent van alle verkochte auto’s in Nederland elektrisch. Het is nog niet bekend hoeveel bestellingen er in Nederland zijn geplaatst voor de blusser.

Advertentie

Reacties

 • Aspire heeft op 20 november 2021 geschreven:

  In Nederland is een poederblusser niet verplicht…

  Reageer
 • Paul heeft op 20 november 2021 geschreven:

  Gewoon standaard bij elektrische autos een aansluiting aan het accu pakket zodat de brandweer alleen maar een slang aan hoeft te koppelen, stuk goedkoper en eenvoudig te realiseren lijkt me

  Reageer
 • Snow heeft op 17 november 2021 geschreven:

  Zijn niet verplicht in de auto in nederland

  Reageer
 • Coppy heeft op 17 november 2021 geschreven:

  Wettelijk is een poederblusser verplicht in alle auto’s.
  Mogen deze bij elektrische auto gebruikt worden?
  Is het KB aangepast?

  • Sander heeft op 18 november 2021 geschreven:

   Wat wil je überhaupt met 1 kg poeder of 2 liter schuim beginnen bij een autobrand? Laat staan een brandende accu van een elektrische auto?

   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie