De Nederlandse overheid vertelt nooit bij de auto’s die ze veilen wat het verhaal achter de inbeslagname is. Bij een aantal auto’s kun je het een en ander herleiden aan de hand van nieuwsberichten, maar meestal is het allemaal niet zo spannend. Vaak zijn het mensen die de rekening van de Belastingdienst vergaten te betalen of nacht-entrepreneurs die gesnapt zijn met hun handelswaar. Deze BMW 7-serie met zogenoemde Bangle Butt intrigeert ons. En niet alleen omdat je een vrachtwagenrijbewijs nodig hebt.

Op de foto’s lijkt het niet veel meer dan een afgepeigerde 7-serie, wat destijds ook precies de bedoeling was. De portieren hebben nog dikkere glazen dan Steve Urkel en de bekerhouders verstoppen foefjes waar Michael Knight wel raad mee zou weten. Hoewel Domeinen niet heel scheutig is met de informatie, kunnen we aan de hand van de foto’s redelijkerwijs concluderen dat het hier gaat om een BMW 7-serie High Security. Dit is een gepantserde 7-serie die je bij BMW zelf kon bestellen.

Serieuze speeltjes in de BMW 7-serie High Security

De gepantserde BMW zou een veiligheidsniveau van B6 en op sommige delen zelfs B7 hebben. Hiermee zouden de inzittenden veilig zijn tegen explosieven en zelfs pantserdoorborende kogels (waardoor het dus gewoon ‘kogels’ worden). Je kunt via een intercom iets naar buiten roepen (‘stop, hou op!’) en een hoorbaar alarm laten afgaan. In het geval van een chemische aanval is er een tank zuurstof aan boord en er is een blussysteem. Daarnaast kun je in geval van nood via de voorruit ontsnappen – deze ploft er waarschijnlijk uit.

Niet alleen een interessante auto

Op zichzelf is een BMW 7-serie High Security al een interessant voertuig, maar het mysterie eromheen maakt het interessanter. Zo is het land van herkomst onbekend bij Domeinen. Verscheen deze auto dan in een wieg aan de deur? En waarom zit er schade op het zijkant van het voertuig die afkomstig lijkt van een vangrails? Is de auto van een gevluchte dictator die bij een spannende achtervolging een stuurfoutje maakte? Of was het de laatste rit van een kopstuk uit de maffia? Wie zal het zeggen…

Ligt er een V12 in deze BMW 7-serie High Security?

Deze BMW weegt 3.850 kilo. Je moet dus minimaal een C1-rijbewijs hebben. Met zo’n hoog gewicht is een potente motor meer een vereiste dan een luxe. Daarom verkocht BMW twee soorten: de 745i met een V8 en de 760i met een V12. Het is niet bekend om welk type het hier gaat. In een persbericht uit 2003 laat BMW weten dat de gepantserde auto’s nagenoeg zo snel zijn als de instapversies door een andere eindoverbrenging. Alleen de topsnelheid is geen 250, maar 210 km/u. Ook zijn alle High Security-modellen getest op de Nürburgring, meldt het merk.

Lees ook: De Nederlandse overheid veilt een Lamborghini Diablo SV

Gezien de huidige context, kwamen we nog wat interessants tegen in het persbericht: ‘Het is belangrijk voor BMW dat beveiligingsauto’s niet naar de verkeerde mensen gaan – als nieuw of tweedehands. Daarom biedt BMW kopers van dergelijke auto’s een terugkoopoptie voor bewakingsvoertuigen tot zeven jaar oud.’ Die actie is in ieder geval goed gefaald bij deze gepantserde BMW 7-serie. Wat er ook voorgevallen is, de vorige eigenaar behoorde waarschijnlijk wel tot de categorie ‘verkeerde mensen’. En nu kun jij op de auto bieden.

Advertentie

Reacties

 • Special unit heeft op 13 december 2021 geschreven:

  Deze auto’s werden ook gebruikt door speciale eenheden. Voorgeen wel eens een 7-serie gezien vol met agenten met automatische wapens

  Reageer
 • Ronald heeft op 10 december 2021 geschreven:

  Dit is de auto van Balkenende

  • PD heeft op 10 december 2021 geschreven:

   Rutte en Wilders werden hier in vervoerd, jongere dus. Categorie B7 en ja V12

   Reageer
  Reageer
 • Ruud heeft op 9 december 2021 geschreven:

  Gepantserde voertuigen mogen zwaarder zijn dan 3500 kg. In dit voertuig mag je gewoon rijden met rijbewijs B. Staat als uitzondering in de wet.

  • Ryan heeft op 10 december 2021 geschreven:

   Ja tot maximaal 3500 kg laat deze nou net 3850 zijn

   • Remco heeft op 10 december 2021 geschreven:

    Voor zover ik weet mag je als de auto door bepantsering zwaarder dan 3500kg is geworden deze gewoon met B rijden.

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie