Na de BMW M4 CSL zou je misschien verwachten dat je nu een bericht zou lezen over een nieuwe M3 CSL. Maar nee, BMW durft die naam nog geen nieuw leven in te blazen. Misschien omdat ze weten dat niets kan voldoen aan de verwachtingen die de badge schept, of misschien omdat ze al een nieuwe 3.0 CSL verkopen. Of omdat deze BMW M3 CS dankzij zijn vierwielaandrijving niet écht leichtbau is.

Goed, de nieuwe BMW M3 CS dus. Zie het als de praktische broer van de M4 CSL, die overigens ook niet per se leicht is. De CS krijgt dezelfde 3,0-liter zes-in-lijn van 550 pk, maar dan met vierwielaandrijving. De transmissie is een automaat. De 0-100-tijd is 3,4 seconden, wat 0,3 seconde sneller is dan de CSL. De Competition-uitvoering met vierwielaandrijving van de M3 heeft trouwens 40 pk minder.

De topsnelheid is 302 km/u en de 0-200-tijd is 11,1 seconden, wat weer 0,4 seconde sneller is dan de M4 CSL. Vooral de eerste paar meters is de nieuwe BMW M3 CS dus sneller, en voor het extra tempo mag je de xDrive bedanken. Voor de liefhebbers: het koppel is 650 Nm. Onnodig om te zeggen: de M3 heeft dus twee deuren extra ten opzichte van de M4.

Achterwielaandrijving is mogelijk

De aandrijflijn zal altijd een voorkeur uitspreken om het vermogen naar de achterkant te sturen voor dynamisch rijgedrag. Zo heb je in de normale rijmodi iets eerder overstuur in plaats van onderstuur. Desgewenst kun je zelfs de vooras helemaal ontkoppelen voor 100 procent achterwielaandrijving. Dan helpt een actief differentieel je met het oproken van je banden.

Hoeveel lichter is de BMW M3 CS dan wel?

De splitter, luchtinlaten, spoiler en diffuser zijn van lichtgewicht materiaal gemaakt en het dak is standaard van koolstofvezel. Zelfs de schakelflippers en de spiegelkappen zijn van licht CFRP. Hierdoor is de BMW M3 CS 20 kilo lichter dan de Competition. Inderdaad, dat scheelt niet veel, maar moderne auto’s zijn nu eenmaal erg zwaar en klanten willen tegenwoordig toch echt wel airco en een radio.

Natuurlijk is het onderstel opnieuw afgesteld voor de BMW M3 CS en de software van alle rijmodi is ook bijgeschaafd. Standaard zijn de remklauwen zwart, maar wie graag koolstofkeramische remmen wil, kan goudkleurige of rode schijven kiezen. De wielen meten vóór 19 inch en achterop 20 inch.

De Nederlandse prijs van de BMW M3 CS

De nieuwe sedan komt al in maart 2023 naar de showrooms en omdat niet iedereen bestelt met een blanco cheque, kunnen we alvast een prijskaartje noemen. De Nederlandse prijs van de BMW M3 CS is 191.844 euro, exclusief eventuele opties. Speciaal voor de nieuwe M3 kun je de kleur Solid White kiezen. Ook leverbaar zijn de kleuren Signal Green, Brooklyn Grey en Saphirschwarz.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie