Het blijft een kip-ei-verhaal: kiezen asociale mensen een BMW óf worden mensen asociaal op het moment dat ze in een BMW stappen? Of worden asociale mensen nóg asocialer op het moment dat ze in een BMW stappen? Hoe dan ook: dit onderzoek bevestigt je vermoeden dat BMW-rijders zich niet altijd even netjes gedragen op de openbare weg. Zij pakken de meeste boetes.

De Britse geldwebsite MoneySuperMarket onderzocht 6,5 miljoen verzekeringsaanvragen en bekeek daarmee 632 automodellen. Daarbij kregen ze inzage in het verkeersverleden van de aanvragen, inclusief overtredingen. De overtredingen omvatten alles van roekeloos rijgedrag tot niet stoppen na een ongeval, door rood rijden, te snel rijden of rijden onder invloed. Alles wat niet mag, dus.

De grootste onverlaten zijn de eigenaren van een BMW 730d. Van deze dieselaars rijdt 21 procent een boete. Daarna komt de BMW 225d met 20 procent. Op nummer vijf staat de BMW 540i met een boetedichtheid van 19 procent. BMW annexeert daarmee de een groot deel van de top vijf. Op nummer drie en vier staan de Maserati GranTurismo en de Porsche Panamera met beide 20 procent.

In het VK waren bestuurders van de Ford Ka, Nissan Sunny en de Rover 416 het braafst, wat misschien ook iets zegt over de representativiteit van het onderzoek in Nederland. Het onderzoek komt redelijk overeen met de Nederlandse cijfers, waar BMW en Audi al enige jaren in de top vijf bivakkeren. In Nederland compenseren Tesla-rijders graag voor het gebrek aan brandstofaccijnzen: zij stonden vorig jaar bovenaan.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie