Toen je vroeger een spel kocht, ging je naar een fysieke gamewinkel (ja écht, die bestonden) om een plastic doosje met daarin zo’n schijfje te kopen. Misschien kwam er nog eens een betaalde uitbreiding, maar dat was het dan wel. Tegenwoordig heb je abonnementen, DLC en kun je min of meer betalen om te winnen. BMW sprong op deze huifkar met een abonnement voor stoelverwarming.

Daar kan binnenkort een einde aan komen. In Amerika, tenminste. Wetgevers in de staat New Jersey hebben een wetsvoorstel ingediend om alle ‘abonnementen voor diensten in alle motorische voertuigen’ die ‘onderdelen en hardware gebruiken die al geïnstalleerd zijn in het voertuig op het moment van aankoop’ te verbieden. Achteraf maandelijks betalen voor stoelverwarming, zou dus niet mogen.

Mogelijke boete voor abonnement

Er zit echter een maas in de wet. Als het merk kan aantonen dat de dienst zorgt voor ‘doorlopende kosten voor de fabrikant’, dan kunnen ze je een vast bedrag blijven vragen. Denk hierbij aan software die om de zoveel tijd geüpdatet moet worden. Mocht het wetsvoorstel ook daadwerkelijk in de wet komen, dan riskeren autofabrikanten een boete van maximaal 20.000 dollar per overtreding.

Overigens is BMW lang niet de enige boeman. Zo biedt Volkswagen verschillende functies onder het Car-Net-programma en betaal je bij Tesla voor de navigatie. General Motors doet ook aan ‘software en services updates’ en verdiende daar vorig jaar 2 miljard dollar mee. Genoeg reden om een stokje te steken voor zo’n wetsvoorstel. Eerst eens zien of dit wetsvoorstel er doorheen komt.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie