TopGear reed onlangs de BMW X6 M op het Amerikaanse F1-circuit in Texas. In het komende nummer lees je het uitgebreide testverslag; nu alvast de highlights en een video!

Testobject: BMW X6
Uitvoering: M
Locatie: Austin, Texas, Verenigde Staten
Weersomstandigheden: graadje of 18 en zon

Wat reden we?
De vetste, snelste en meest, eh, uitgesproken SUV die BMW op het moment aanbiedt: de X6 M.

Beviel het?
Dat is niet de juiste vraag. De vraag moet zijn: 'Werd je van je sokken geblazen door z'n rijeigenschappen ondanks z'n uiterlijk van ietwat twijfelachtig allooi?'

Oké. Werd je van je sokken geblazen door z'n rijeigenschappen ondanks z'n uiterlijk van ietwat twijfelachtig allooi?
Ja, dat werden we. Daarover zo meer, eerst een paar cijfertjes: een 4,4-liter biturbo V8, 575 pk, 750 Nm, van 0 naar 100 km/u in een belachelijke 4,2 seconden en een top van 250 km/u. Toch blijft het gemiddelde verbruik steken op 11,1 l/100 km en de CO2-uitstoot op 258 g/km, ruim 20 procent lager dan zijn voorganger.

Nog bijzonderheden?
Nou, het feit dat we met deze enorme auto van dik twee ton kilo's ronde na ronde over het Circuit of the Americas konden knallen, waarbij hooguit de banden en misschien een klein beetje de remmen na enige tijd aangaven dat ze het wat benauwd kregen, dat vinden wij nogal bijzonder. Het is niet eens de onmetelijke kracht die de meeste indruk maakt; het zijn de grip, de wendbaarheid, de stabiliteit en de responsiviteit die niet te rijmen vallen met een auto van dit formaat. Het is alsof je in een hete hatchback rijdt die iets te lang borstvoeding heeft gekregen. En het feit dat we na afloop van deze exercitie rustig door Texas konden toeren – met de V8 rustig zoevend op de achtergrond, alles op standje comfort en zittend op gelijke, overzichtelijke hoogte met de lokale pick-ups – bevestigt het bizar brede spectrum aan mogelijkheden dat de X6 M in zich heeft.

Welke modellen komen er, wat gaan ze kosten en wanneer staan ze in de showroom?
De X6 M en zijn knappere, ruimere broertje – de X5 M – staan vanaf april bij de BMW-dealers. In Nederland heb je een X6 M vanaf 167.400 euro; in België moet je er 122.350 euro voor neertellen.

Kom maar door met het eindoordeel dan!
Een X6 is niet per se mooi en niet per se praktisch. Het is wellicht een auto voor onzekere figuren, een stoer en breed vriendje dat het nodige zelfvertrouwen biedt om rechtop over het schoolplein te lopen. De X6 M gaat verder: hij geeft je de kracht om natuurwetten te vertrappen en de prestaties om uit te stijgen boven al het aardse, waardoor je je een donderende oppergod voelt. Op het vlak van SUV-rijdynamiek verlegt BMW met de X6 M haar eigen, toch al behoorlijk verre grenzen. Al heb je niets te compenseren, dit moet je meemaken.

Video?!
Jazeker. In het kielzog van instructeur Timo Glock – ex-F1-rijder en huidig BMW-fabriekscoureur – joegen we over het Circuit of the Americas met een cameraatje. Maak een ronde mee in onderstaand filmpje!

 


Advertentie

Reacties

Advertentie