De enige acceptabele hete hond is er eentje in een broodje met een klodder mosterd. Een trouwe viervoeter moet je nooit op een warme dag (of überhaupt) in een auto achterlaten, want de temperaturen kunnen razendsnel oplopen. Je hond zou het ook nooit bij jou doen. Gelukkig is het in Nederland hartstikke verboden. Hier lees je hoe hoog de boete is als je je hond achterlaat in een warme auto.

Er zijn waarschijnlijk maar weinig wetten waar Nederlanders unaniem achterstaan, maar dit zal er eentje zijn. Wie zijn hond achterlaat in een te warme auto, krijgt te maken met Artikel 2.1 uit het wetboek: dierenmishandeling. Hierin staat bijvoorbeeld dat je dieren geen te zwaar werk mag laten doen én dat je honden niet als trekdier mag gebruiken in Nederland (met uitzondering van sleehonden).

Hoe hoog is de boete als je je hond achterlaat in een warme auto

De hoogte van de boete ligt een beetje aan de situatie. Uit berichten van het Openbaar Ministerie blijkt dat de boete officieel 360 euro is, maar het OM zegt ook dat een gevangenisstraf in extreme gevallen ook mogelijk is. In 2017 schreef het OM een boete uit voor 375 euro aan een man uit Heerenveen en vorig jaar een boete van 300 euro aan een Duitse toerist in Renesse.

De Duitse toerist had wel een koeldeken neergelegd, de auto in de schaduw geparkeerd en de ramen op een kiertje gezet. De man uit Heerenveen had de auto in de zon geparkeerd en binnen de auto liep de temperatuur al op tot de veertig graden. De hoogte van de boete hangt dus af van de situatie, maar ga uit van een bedrag tussen de 300 en 400 euro.

Het Openbaar Ministerie is gek op honden

In de zaak tegen de man uit Heerenveen schrijft het OM: ‘We moeten voor onze dieren zorgen als voor onze kinderen. Met liefde, beleid en verstand. In de zaak van vandaag is het in ieder geval bij het verstand misgegaan door de hond achter te laten in de auto.’ Niets aan toe te voegen. Het is niet voor niets dat er nog nooit een onvoldoende is gevallen op WeRateDogs.

Advertentie

Reacties

  • gideon kaljouw heeft op 24 augustus 2023 geschreven:

    wauw

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie