Het zou de ultieme lifehack zijn voor Mercedes-rijders: plak de badge van een E-klasse op je C-klasse en agenten zouden nooit meer het juiste model opschrijven bij een staandehouding. Wie kan de twee immers onderscheiden? Voor Audi-rijders net zo. Maar werkt dat wel zo simpel? Is een spelfout in de naam of een andere fout in de gegevens reden genoeg om een verkeersboete ongeldig te verklaren? Helaas kunnen we je alvast verklappen dat dat niet zo eenvoudig is. We vroegen het na bij het Centraal Justitieel Incassobureau.

Is een boete met verkeerde gegevens geldig?

Een woordvoerder van het CJIB meldt aan TopGear: ‘Uit de beschikking moet voldoende blijken waar, wanneer en wat de overtreding was. Vermelding van de naam heeft de bedoeling om voldoende duidelijk te maken tot wie de sanctie gericht is. Volledigheid is geen doel op zichzelf en fouten kunnen worden hersteld. De omstandigheid dat de inleidende beschikking onjuistheden bevat, hoeft niet tot vernietiging van de beschikking te leiden ingeval die onjuistheden niet zodanig zijn, dat bij de betrokkene redelijkerwijs misverstand kan zijn ontstaan omtrent de vraag op welke gedraging de hem opgelegde sanctie betrekking heeft en waartegen hij zich moet verdedigen.’

Een boete met foutjes is gewoon geldig

De woordvoerder vat het nog even samen: ‘Zolang voor de betrokkene voldoende duidelijk is wat hem wordt verweten, doet een foute spelling of iets dergelijks niets af aan de rechtsgeldigheid. Overigens geldt in geval van staandehouding bovenstaande helemaal, omdat betrokkene dan al wist dat er een boete zat aan te komen.’ Dus als de agent per ongeluk een verkeerd automerk opschrijft of een foutje maakt in het opschrijven van je naam, blijft de boete met verkeerde gegevens gewoon geldig.

Advertentie

Reacties

 • Aprés Ski DJ Matthias heeft op 25 september 2021 geschreven:

  Ooit een boete gekregen terwijl ik 1.200 km verderop was op het moment dat de overtreding plaatsvond. Gelukkig honderden getuigen, dus bezwaar gemaakt en de boete is meteen vernietigd.

  Reageer
 • RS heeft op 24 september 2021 geschreven:

  ooit staande gehouden met auto. Kenteken had meneer agent 2 letters omgedraaid. Beschikking thuis gekregen, bezwaar gemaakt, ingewilligd.
  En dat terwijl ik elf wel de video heb mogen terugkijken

  Reageer
 • Tonny heeft op 22 september 2021 geschreven:

  Ik heb toch echt een boete, bij staande houding bij door ‘rood fietsen’, ongeldig verklaard gekregen bij de officier van J.. De datum was niet correct en hiermee ongeldig.

  Reageer
 • george heeft op 22 september 2021 geschreven:

  Maar als het kentekennr onduidelijk is geschreven? Heb ik meegemaakt en niet op gereageerd, nooit meer iets van gehoord.

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie