Geef maar toe dat je eerste gedachte ‘hoe gaan ze dat ooit controleren’ was. Maar als jij achter het stuur peentjes zit te zweten, verraad je jezelf al vrij snel. Want in het Verenigd Koninkrijk kun je zowaar een boete krijgen als je zonder airco rijdt op een warme dag. Dit melden websites als Express en The Sun. De boete kan oplopen tot 5.000 pond, wat bijna 6.000 euro is.

Het staat beschreven in regeltje 237 in de Highway Code, wat je mag zien als de Engelse tegenhanger van de Wegenverkeerswet. Volgens de wet moeten auto’s bij warme dagen ‘goed geventileerd’ zijn om slaperigheid te voorkomen. Je moet dus scherp blijven achter het stuur, wat lastig is in een potdichte auto zonder airco als het buiten 30+ graden is.

Als je de airco uitzet, moet je dus de ramen openen. Of je echt heel snel een boete zal krijgen als je zonder airco rijdt, dat betwijfelen we. Elke auto heeft blazers die ook buitenlucht naar binnen pompen als de airconditioning uitgeschakeld is. We durven te beargumenteren dat dit ook telt als ‘ventileren’. Maar als de Engelse evenknie van De Telegraaf het zegt…

Zelfs als er geen wet is…

Hoe dan ook is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je niet uitdroogt of zonnesteek krijgt in de auto. Dus zelfs als het niet wettelijk verplicht zou zijn in Engeland om de airco aan te zetten, is het een slim idee om wat hittemanagement toe te passen in de cabine. Hopelijk hebben de meeste automobilisten genoeg gezond verstand om dit zelf te bedenken.

Advertentie

Reacties

 • Jos heeft op 20 juni 2023 geschreven:

  topgear de brexit gemist? VK is geen land, en geen europees land. Inhoidelijk is t artikel niet veel beter…..

  • Vinay heeft op 20 juni 2023 geschreven:

   Ik weet niet of je het ooit hebt opgezocht, maar het Verenigd Koninkrijk is wel degelijk een land. Het is ook nog steeds een Europees land. Ze mogen de Europese Unie wel verlaten hebben, maar die eilanden liggen nog steeds op dezelfde plek. in Europa. IJsland is zo ook een Europees land en ligt zelfs verder van het vasteland dan het Verenigd Koninkrijk.

   Reageer
  Reageer
 • Wouter heeft op 19 juni 2023 geschreven:

  Ja maar nee, deze wet gaat dus precies over wat anders. Als mensen de airco aan hebben drukken ze vaak op het knopje voor luchtcirculatie, zodat er geen warme lucht naar binnen wordt geblazen.

  En dan kan je heel gauw al hebben dat je inderdaad traag en dom wordt van de hoge concentratie co2 en andere bioeffluenten. Dus dat is het probleem wat de wetgever wil voorkomen.

  Reageer
 • Judith heeft op 19 juni 2023 geschreven:

  Wie gaat er dan ook in een “potdichte” auto rijden als het bloedheet is? Dan doe je toch sowieso al de ramen open? Beetje paniekvoetbal (lees: clickbait)…

  • Rob heeft op 20 juni 2023 geschreven:

   Ik reed als vertegenwoordiger in de jaren 80/90 in auto’s zonder airco. Veel van die auto’s waren wel voorbereid op airco doch of in ons land niet verkrijgbaar of de werkgever vond dit veel te kostbaar (leaseauto’s). Auto’s hadden toen al steeds meer glas .
   Kachel ging nooit helemaal uit (vanwege de voorbereiding op airco). Binnentemperatuur ca. 7 graden warmer dan buiten! Ook was de z.g.n dresscode met stropdas!

   Reageer
  • Onrechtvaardig!!! heeft op 19 juni 2023 geschreven:

   Mensen die een oude auto zonder airco, of een auto hebben waarvan de airco defect is en geen geld hebben… riskeren een boete van omgerekend bijna €6000,- euro? Hahaha.

   Je krijgt een onbetaalbare boete, omdat je niet genoeg geld hebt…

   Hoe idioot!

   • Maarten heeft op 22 juni 2023 geschreven:

    Ja en mensen met een cabrio dan die moeten dan het dak dicht doen en airco aan doen of zo

    Reageer
   Reageer
  • Rene heeft op 19 juni 2023 geschreven:

   Inderdaad, de titel klopt dus ook niet: je mag wel degelijk zonder airco rijden. Geen wonder ook: er zijn immers nog oudere auto’s zonder airco.

   Ach ja, alles voor de clicks.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie