Op de pomp ga je vanaf volgende week vrijdag nieuwe stickers vinden boven de vulslangen. Deze brandstofstickers geven onder andere het percentage bio-ethanol aan wat in de brandstof zit, maar ook welk type brandstof er uit de slang komt. Dat bio-ethanol is trouwens nogal beter voor het milieu dan benzine en wordt om die reden aan benzine en diesel toegevoegd.

Je herkent de namen E10, E5 en B7 op de brandstofstickers vast al uit het buitenland. De E staat voor Ethanol en het cijfer erachter duidt het percentage aan. De nieuwe brandstofstickers komen boven het bestaande etiket van brandstofleveranciers; de pomp dus. Elk land in de Europese Unie is verplicht de stickertjes te verplaatsen om onduidelijkheid bij tanken te voorkomen.

In zowel Euro 95 als Euro 98 zit op dit moment 5 procent ethanol – de benzine erin heeft alleen een ander octaangehalte (95 of 98). Euro 95 met 10 procent ethanol, dus E10, komt in Nederland ergens volgend jaar. Een klein aantal pompstations biedt trouwens ook E85 aan – dit is 15 procent benzine met 85 procent ethanol. Maar dat kan niet elke auto aan. In V-Power of BP Ultimate zit géén ethanol. Voor de duidelijkheid: de brandstofnamen veranderen dus niet, er komt alleen een labeltje bij. Voor de handig…

Is E10 schadelijk?

Ethanol is agressiever dan reguliere benzine, niet alle brandstofleidingen vinden dat fijn. Vooral niet als de brandstof tegen de 10 procent ethanol of meer bevat. Wie dat de tere leidinkjes van z’n auto niet aan wil doen, moet een pomp met E5-sticker zoeken. Die vind je dus voorlopig nog op de Euro 95- en Euro 98-pompen. Overigens: slechts 10 procent van de auto’s kan de E10-brandstof niet goed hebben, het zijn vooral de oudere bakkies die het niet trekken. Doe de E10-check als je wilt weten of jouw auto benzine met E10 lust.

Dieselaars moeten gaan wennen aan de brandstofsticker B7. Dit duidt op 7 procent ethanol en het ook B10-diesel wordt leverbaar, inderdaad, met 10 procent ethanol erin. B100 is een fossielvrije en CO2-neutrale brandstof, ook wel Blauwe Diesel genoemd.

Wat we nog meer gaan tegenkomen op de stickers? XTL, een synthetische diesel. LPG, dat spreekt vanzelf en zelfs aardgas en waterstof krijgen een eigen stickertje. Hoe die brandstofstickers eruit komen te zien, zie je hieronder. Voor het gemak is benzine altijd een rondje, diesel een vierkantje en de rest een ruitje. Eigenlijk is het allemaal net zo handig en logisch als je nieuwe bankrekeningnummer van 281 tekens.

Benieuwd welke gevolgen de nieuwe brandstofnamen voor jou hebben?

De nieuwe brandstofstickers

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie