Je zult het vast herkennen: wanneer je een ruimteschip van miljoenen, zo niet miljarden euro’s de ruimte in schiet, is het wel zo prettig als het ding ook heelhuids terug kan keren op aarde. Vraag dat maar aan Elon Musk. NASA dacht hier een tijdje terug ook zo over. Daarvoor bouwden de ruimtevaarders uit de Verenigde Staten de Shuttle Landing Facility bij het Kennedy Space Centre in Florida.

Om een Space Shuttle er veilig te laten landen, werd een lap asfalt van ruim 4,5 kilometer neergelegd. Wanneer het ding terug op aarde keerde voor een zachte landing kwam hij aanvliegen met een snelheid van zo’n 320 km/u. Tegenwoordig is de Space Shuttle met pensioen, maar de landingsbaan ligt er nog gewoon. Daarom brengen we een van de snelste auto’s ter wereld naar het thuis van de Space Shuttle: de Bugatti Chiron Super Sport.

In naam van de wetenschap doen we een poging om de topsnelheid van de speciale Chiron aan te tikken op deze bijzondere plek. Daarnaast maken we korte metten met de kritiek die zowel de Space Shuttle als de Chiron te verduren krijgen. Boze tongen beweren dat de twee machine onpraktisch zijn en teveel geld kosten. Is dat wel eerlijk? In de video hieronder kom je daarachter.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie