Er wordt naarstig gezocht naar klanten voor de Veyrons Grand Sport die Bugatti nog heeft staan, dus is het tijd voor een nieuwe special edition. Deze keer is de bekende Franse beeldhouwmeneer Bernar Venet erbij betrokken om van de Veyron een heuse art car te maken, zoals bijvoorbeeld BMW dat al decennialang doet. Het verschil: dit is dus het snelste stukje kunst ter wereld.

Het lijkt van veraf alsof de auto simpelweg met verf is ondergespetterd, maar kijk wat beter en je ziet dat hij is volgeschreven met natuurkundige formules. Venet: 'Een Bugatti is van zichzelf al een kunstwerk – elk model brengt zijn bestuurder en de passagier naar een nieuwe dimensie van de realiteit. Door de Veyron Grand Sport realiseerde ik me hoe ik mijn passie voor mathematische formules en wetenschappelijke verhandelingen naar een driedimensionale vorm kon vertalen.'

Venet, die geldt als een van 's werelds meest invloedrijke moderne beeldhouwers, brengt op een abstracte manier wetenschap en kunst met elkaar in verband. De Veyron wordt tot en met 9 december tentoongesteld op de Art Basel kunstexpositie in Miami Beach, naast werken van onder andere Keith Haring, Jeff Koons en Andy Warhol (die alledrie overigens ooit art cars voor BMW maakten).

Oh ja. 1.001 pk, 1.250 Nm, 0-100 in 2,7 seconden, 406 km/u. Nog altijd: wauw.

Advertentie

Reacties

Meer van TopGear

Advertentie