Ergens in het verlaten niemandsland van de Nederlandse polders rijdt een Cadillac Eldorado uit 1956. In Nederland al bijzonder genoeg. In de polder nog net iets bijzonderder. En met deze lak het bijzonderst.

Laten we beginnen bij dat laatste: die ontploffing van de Gamma-verfafdeling op de buitenkant. In het begin van de jaren ’80, toen je deze Eldorado nog herkende aan zijn zwart/witte-lak, was er een professioneel worstelaar/bokser/politicus/filmacteur/schrijver/zanger op zoek naar een nieuwe uitdaging. De Finse duizendpoot Tony Halme zocht een Cadillac (met vinnen) om te beschilderen. En zo geschiedde. Het kleurrijke karakter omschrijft de stijl van de Cadillac als ‘The Cry of the Universe’.

Na flink met de kwast bewerkt te zijn, toerde de creatie langs Pop Art-exposities in heel Scandinavië. De Eldorado stond ook een tijd in de Rock and Roll Hall of Fame en daarna in het Van’s World of Skateboarding. Tijdens de botenrace The Tall Ships Tour werd hij gebruikt als promotiemodel; als landyacht. Daarna stond hij lange tijd in het Cadillac-museum in Detroit. Na een leven in de spotlights vond de Eldorado een nieuwe eigenaar in het warme (en dus roestvrije) Texas. De huidige eigenaar heeft ‘m gekocht op eBay, van die Texaan. En zo brengt de Eldorado na een lang en spannend leven zijn pensioen door in de polder.

Hoe rijdt dat nou, zo’n Cadillac Eldorado uit 1956?

Als een zonnetje. Of in ieder geval als iets met dezelfde omvang. De vering deint als een schip op windkracht 11 terwijl we over de hobbelige polderwegen reden. Maar dan met een warme V8-brom in de achtergrond. Zoals als het hoort dus, met een oude Amerikaan. Door het interieur zien we sterretjes: het dak zit er vol mee. Op de bekleding vinden we de originele badges met het Cadillac-logo en in het dashboard zitten nog de originele klok en radio. Of je het rijdende kunstwerkje mooi vindt, moet je lekker zelf weten. Maar na het verhaal gehoord te hebben, kun je het vast meer waarderen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)