Wie: Wild Bil Baldwin
Wat: Formula Drift
Waar: Long Beach, Californië
Wanneer: 6 april 2012
 
Marshalls zijn de onvolprezen helden van het racen. Ze zitten aan de verkeerde kant van de vangrail met louter hun thermosfles en boterhammetjes als bescherming. Dat doen ze allemaal om de onfortuinlijke coureurs te hulp te schieten als het weer eens mis gaat, zoals je altijd in deze rubriek kunt lezen.
 
Eén specifieke marshall trok onze aandacht bij de openingsronde van het professionele drift-kampioenschap in Amerika. Een onverschrokken figuur, altijd met peuk in de mond en een aanstekelijk enthousiasme. Hij stond naast, niet achter, de betonnen wand bij bocht 10.
 
Ronde na ronde stond hij in een wervelwind van rubber, flarden koolstof en al het andere dat van de auto’s afvloog. Af en toe moest hij zijn weggewaaide petje van de grond rapen. Hij is Wild Bil Baldwin, ook wel bekend als ‘Santa’ bij de drifters. Hij is de marshall die de auto’s aanmoedigt terwijl ze rakelings langs hem tegen het beton schrapen. We moesten meer weten over deze man met de bewonderenswaardige baard waarachter zijn gezicht verstopt zit.
 
‘Het is natuurkunde, ze kunnen mij niet raken!’ zegt hij ter verdediging van zijn risicovolle gedrag. ‘De jongens waar ik voor uit de weg ga, hebben grote vleugels. Dan buk ik want ik wil geen vleugel tegen mijn kop krijgen. Ik begreep geen snars van het driften toen ik voor het eerst moest vlaggen. Ik genoot ervan, maar ik snapte de nuances niet. Het is een ongelooflijke sport: harde competitie, krachtige motoren, prachtige auto’s. En de meisjes zijn knap.’
 
Zijn hang naar gevaar heeft ervoor gezorgd dat Bil nu een soort beroemdheid geworden is tussen de glijdende coureurs. ‘Het is knettergek. Gisteren kwamen er kinderen om mijn handtekening vragen. Dat is de omgekeerde wereld. En de coureurs bedanken mij voor mijn werk, maar ik zeg: zonder jullie was ik gewoon een of andere idioot op een parkeerplaats.’
 
Bil beweert dat hij dit werk gaat volhouden tot hij niet meer ademt. Dus de volgende keer dat je bij een drift-evenement een man ziet die het koolstofvezel en rubber uit zijn baard klopt, doe hem de groeten van ons.
 
Spot Bil in onderstaande Formula Drift-video!
 
Aantal punten voor de prestatie op een schaal van 10
7,2
 
 

Advertentie

Reacties

Advertentie