Als Amerika de familie Wurmhout is, dan is Californië Matilda. Als je deze referentie niet snapt, moet je de film maar even gaan kijken op Netflix met je kleine neefjes en nichtjes. Want waar de Verenigde Staten nog altijd een flinke voorliefde hebben voor alles met een V8, is de staat Californië een van de strengste ter wereld voor automobilisten. Californië heeft nu zelfs chiptuning verboden.

Wat is chiptuning ook alweer?

Chiptuning is de verzamelnaam voor het herprogrammering van de computer die de motor aanstuurt. Er wordt niet echt een nieuwe chip geplaatst. Tegenwoordig is het vooral een kwestie van een laptop aansluiten en de turbodruk verhogen. In theorie zouden auto’s zuiniger kunnen lopen na ‘een chippie’ (nogmaals: ze krijgen geen nieuwe chip), maar veelal gaat het puur om extra power.

Chiptuning is verboden in Californië

Volgens de website van het California Bureau of Automotive Repair moeten auto’s vanaf deze week de originele motorsoftware hebben om door de uitstoottest te komen. Deze keuring gebeurt één keer in de twee jaar. Vervelend als je een auto koopt waarvan je niet wist dat hij softwaretuning had.

Het is niet helemaal duidelijk hoe de keuringsstations willen achterhalen of een auto gechipt is. Volgens Car Bibles is het eenvoudig te zien of een auto softwaretuning heeft onvangen, omdat er vaak bestandsnamen te zien zijn (bijvoorbeeld ‘dikke_tune_voor_mn_GTI_yo’). Een andere methode zou zijn aan de hand van het geheugen; de som van het aantal bytes zou anders zijn bij getunede modellen.

Advertentie

Reacties

  • Tjaam heeft op 21 juli 2021 geschreven:

    Of gebruik een piggy back.

    Reageer
  • Gulli heeft op 20 juli 2021 geschreven:

    Origineel bestandje opslaan als op computertje van je – > chiptunen – > origineel weer terugzetten – > keuren – > gechiptuned bestandje weer overzetten en klaar is kees. Ctrl – c ctrl – v is nog nooit zo handig geweest.

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie