Ze zeggen weleens dat imitatie eigenlijk de eerlijkste vorm van vleierij is. Nou, dan zal Sega vast Ferrari Testarossa-rode koontjes hebben gehad toen Cruis’n USA in 1994 uitkwam. Het ‘leende’ op nogal schaamteloze wijze de formule van Out Run, met een geografisch dubieuze, transcontinentale rit dwars door de VS. De race begon in San Francisco, dat er opeens een paar grote bruggen bij had gekregen. Vervolgens ging het naar de Grand Canyon, waar zomaar ook Mount Rushmore bleek te liggen, en kwam je met gillende banden tot stilstand op het grasveld voor het Witte Huis. Een grasveld dat er, godzijdank, in het echt ook ligt. Al zullen je banden er nooit gillen.

Hoewel de bediening schokkeriger was dan een quizkandidaat op een dieet van dubbele espresso’s, had vooral de steeds veranderende achtergrond absoluut zijn charme. De etappe door Redwood Forest, waar je letterlijk door de grote sequoia’s heen reed, was een hoogtepuntje van Cruis’n USA. Net als die door de stedelijke drukte van Chicago, halverwege het spel. Minder inspirerend waren de vlaktes van Indiana, die toch wel akelig veel leken op de vlaktes van Iowa, twee levels eerder.

Maar het vreemdste aan het spel – nog vreemder dan die apostrof in het woord Cruis’n – was je missie als je het spel startte. Die was niet ‘win de race’ of ‘zet de snelste tijd neer’, maar ‘chill met de president in het bubbelbad van het Witte Huis’. En inderdaad, als je het spel uit wist te spelen, werd je getrakteerd op een ‘politieke cartoon’. Daarin zat de toenmalige POTUS Bill Clinton in een bad in de laadruimte van een pick-up, op het dak van Pennsylvania Avenue nummertje 1600. Politieke satire en racespelletjes zouden niet bij elkaar passen? Wel in Cruis’n USA in 1994. Net zo makkelijk.

Retro Gaming: Cruis’n USA (1994)

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie