‘Ja!’, roepen twee Maastrichtse ontwerpbureaus, te weten MMD Designconsultants en Splinter Industrial Design. En ze brengen daarvoor in één moeite door zwaarwegende argumenten in stelling. Eén: retro is hip, kijk maar naar de New Beetle, New Mini en Fiat 500. Twee: volgend jaar februari is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste DAF personenauto geïntroduceerd werd, dus da’s een mooie gelegenheid. Drie: de markt zit te springen om ‘een hippe, moderne auto voor kleinere afstanden die milieuvriendelijk wordt aangedreven’. En vier: de bureaus hebben ter inspiratie meteen maar een schets bijgeleverd van hoe deze nieuwe vaderlandse trots er uit zou moeten gaan zien. Tot zover de m/v designers.

‘Néé!’, roepen wij. Want zo hip is retro nou ook weer niet. Goed, de Mini en de 500 zijn leuk, maar de Beetle is een miskleun en de Chrysler PT Cruiser kunnen ze ook aan de straatstenen niet meer kwijt. Dat vijftigjarig jubileum lijkt ons een mooie gelegenheid voor een heel dik boek op glimpapier. En een wandtegeltje. Maar daar moet het ook vooral bij blijven. Op Elvis na zijn er sowieso niet zo heel veel dingen uit de fifties de moeite waard om terug te halen, en een DAF al helemaal niet. Want de markt mag dan op ‘hippe, moderne’ auto’s zitten te wachten, als er één ding het vleesgeworden tegenovergestelde is van hip, dan wel een DAF. Sterker: ook vijftig jaar geleden werd je al voor bejaarde versleten als er zelfs maar een DAF bij je in de straat stond. En wat betreft die schets: tsja. Zou jij erin gezien willen worden? Nou?

‘Ja!’, roepen wij volmondig! Leuk, ein-de-lijk weer eens iets Nederlands auto-achtigs om trots op te zijn! Weer een écht Nederlands merk voor een groot publiek! Ein-de-lijk iets vrolijks, positiefs, in plaats van dat geëmmer rond Spyker. En dan zoals die ontwerpers willen met hybride aandrijving, dus goed voor het milieu, dus hip, dus Leonardo di Caprio úit die suffe Prius en ín die coole DAF! Die NedCar staat op wat Mitsubishi’s na toch al bijna leeg, dus waar wachten ze nog op? Doen! Nu! ‘Ne-derland, oh Ne-derland, jihij bent de kam-pi-oen…’

‘Eh…’ stamelen wij. Ja. Nee. Nooit. Nu. Wij weten het eigenlijk niet. Jullie..?
 

Reacties