De cultfilm The Purge blijkt zomaar een stuk realistischer dan gedacht. In plaats van twaalf uur per jaar willen politievakbonden in België een ‘boetevrije maand’ in lassen voor kleine vergrijpen. Je vervelende buurman een kopje kleiner maken, dat mag dus nog steeds niet, maar het kan zomaar een verkeersboete schelen. De politie in België vindt dat de regering gemaakte salaris-afspraken niet nakomt.

De politie blijft niet thuis, maar zal eerder overtreders op hun gedrag aanspreken. ‘Wij vragen hen dat ze, in plaats van een proces-verbaal op te stellen, in situaties waar dat mogelijk is eerder belerend optreden’, zegt Carlo Medo van vakbond NSPV tegenover VRT.

Het gaat om kleine vergrijpen als telefoneren achter het stuur, geen gordel dragen of geen verlichting op je fiets. De Disney-versie van The Purge, dus. Of de flitspalen aan blijven staan ‘zullen we zien’, volgens Vincent Houssin van vakbond VSOA.

Wanneer is de boetevrije maand in België?

Van 15 december tot 15 januari willen agenten een oogje dichtknijpen. De vakbonden houden de staking omdat de regering de agenten tegen 2023 een opslag zou geven van 60 euro. Nu blijkt uit het begrotingsakkoord dat de loonsverhoging wordt verspreid over drie jaar. We snappen dat je over 20 euro per jaar niet heel tevreden bent.

Daarnaast wil de regering dat de pensioenleeftijd van agenten omhoog gaat. Die is nu 58 jaar en moet geleidelijk naar 63 jaar gaan in 2030. ‘We willen nu het signaal geven dat de regering woordbreuk heeft gepleegd’, zegt Carlo Medo. Een staking van een maand zal flink wat impact hebben op het geld dat binnenkomt aan overtredingen.

Of de agenten daadwerkelijk een maand lang hun werk neerleggen, valt nog te bezien. Uiterlijk 15 december gaan we erachter komen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear