Stel je voor: films zonder auto’s. Saai! De redactie van TopGear maakte een overzicht van de meest geslaagde combinaties tussen celluloid en Euro 98. Vandaag deel één van de driedelige serie met de beste filmauto’s aller tijden, volgens TopGear.

DeLorean DMC-12

Back to the Future, 1985
Co-auteurs Bob Gale en Robert Zemeckis waren oorspronkelijk van plan om een koelkast als tijdmachine te gebruiken, maar ze bedachten dat jongere kijkers dat misschien wat al te letterlijk zouden nemen. Toen Gale inzag dat het mobiel moest zijn, vond men de vleugeldeuren en de stalen carrosserie van de Delorean voldoende futuristisch.

Cadillac Miller-Meteor

Ghostbusters, 1984
De Ecto-1 was gebaseerd op een door het bedrijf Miller-Meteor uit Detroit gebouwde Cadillac-ambulance: een zes meter lang, drie ton wegend bakbeest, aangedreven door een 6,3-liter V8 en met de beroemde space-age styling uit de late jaren vijftig. Dan Aykroyd, die meeschreef aan het script, had iets in gedachten dat er duisterder, minder cartoonachtig uitzag, maar de beroemde cameraman László Kovács stelde dat dat in de vele nachtelijke scènes niet goed zou werken.

Het A-team-busje

The A-Team, 1983-1987 (tv)
In de jaren zeventig en tachtig was er in Europa sprake van een Amerikaanse tv-invasie, lichtgewicht maar met een hoog octaangetal, met voorop The A-Team. Een stel oud-leden van de special forces bliezen dingen op, redden vrouwen en reden auto’s aan barrels. De bestelbus, een GMC Vandura uit 1983 met quad-koplampen, was de mobiele command unit waarvan de onopzichtigheid werd ondermijnd door turbinewielen, een rode streep en een dakspoiler. Die zag je nooit aankomen…

Podracer

The Phantom Menace, 1999
George Lucas is een geobsedeerde autosportliefhebber, en het sound-design van de podracers is gemaakt van samples van F1-motoren uit de jaren negentig, briljant aan elkaar geregen. Behalve dan dat turbines niet over meerdere versnellingen beschikken…

Mercedes 220 SE

The Hangover, 2009
Hitkomedie maakte sterren van Bradley Cooper, Zach Galifianakis, Ken Jeong en de witte tijger van Mike Tyson. Ze vernielden ook een prachtige oude ­Mercedes uit 1965. De eikels.

‘General Lee’

The Dukes of Hazzard, 1979-1985 (tv)
147 afleveringen en zeven seizoenen lang bleven Bo en Luke Duke uit handen van Boss Hogg en zijn trawanten van de politie, in hun schijnbaar onverwoestbare Dodge Charger uit 1969, de General Lee.

Lamborghini Countach 5000S

The Cannonball Run, 1981
De meest politiek incorrecte supercar, bestuurd door twee uitdagend geklede dames, in het meest stupide kassucces van 1981. Kreeg geheide status als slaapkamerposter.

‘The Bluesmobile’

The Blues Brothers, 1980
De meest politiek incorrecte supercar, bestuurd door twee uitdagend geklede dames, in het meest stupide kassucces van 1981. Kreeg geheide status als slaapkamerposter.

Toyota Supra

The Fast and the Furious, 2001
Gammele Supra uit 1993, op wonderbaarlijke wijze geschikt gemaakt voor het beslissende vuurgevecht in FAF, bestuurd door wijlen Paul Walker. Bracht tijdens een veiling in 2015 185.000 dollar op Check nu ook Deel II van de beste filmauto’s aller tijden, volgens TopGear!
Advertentie

Reacties

 • Teun Hassink heeft op 16 oktober 2018 geschreven:

  uhm volgens mij is er hier iets fout gegaan op het einde

  • Frans heeft op 16 oktober 2018 geschreven:

   een paar keer ctrl-v te veel

   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie