Het kan nogal een gedoe zijn, een parkeerplek vinden als je bijvoorbeeld naar de supermarkt gaat. Nu hoef je er niet meer moeilijk over te doen, want wetenschappers hebben voor jou uitgezocht wat de beste parkeerplaats is. Zij hebben vastgesteld dat er drie soorten mensen zijn met betrekking tot parkeren: de voorzichtige bestuurders, de optimistische bestuurders en de bescheiden bestuurders.

Welke soort bestuurder krijgt de beste parkeerplaats?

Bescheiden bestuurders kiezen voor de eerste parkeerplek die ze kunnen vinden, zo verspillen ze geen tijd aan het zoeken van een plaats, maar ze moeten wel verder lopen naar de ingang. Voorzichtige bestuurders parkeren slaan de eerste lege plek over en zetten de auto op eerste lege plek tussen auto’s in. Meestal rijden ze hierbij eerst langs een aantal andere lege plekken.

Optimistische bestuurders wagen in eerste instantie een gok, hopend dat ze een plek kunnen vinden naast de ingang. Ze rijden dus eerst allemaal lege plekken voorbij, hopend op de jackpot. Als dat niet lukt rijden ze weer terug en nemen ze de eerste lege plek die ze tegenkomen.

Waar moet je parkeren bij de supermarkt?

Welke strategie is nou het beste? Onderzoekers Paul Krapivsky en Sidney Redner lieten er een aantal berekeningen op los. De voorzichtige bestuurders zijn in het algemeen de minste tijd kwijt, op de voet gevolgd door de optimistische bestuurders. De bescheiden bestuurders slaan te veel plekken over tussen de ingang en hun gekozen parkeerplek, waardoor zij altijd verder moeten lopen.

De conclusie is dus dat je niet direct het eerste parkeervak moet kiezen, maar een klein stukje door moet rijden. De gulden middenweg, om het maar even zo te noemen. Probeer niet naast de ingang te gaan staan, want deze plaatsen zijn vaak al bezet en zo moet je een stuk terugrijden.

Wij adviseren een andere strategie: zoek een parkeerplek met de minste kans op schade van deuren. Zoek dus het parkeervak met de meeste ruimte, zet je auto in een hoek, of parkeer naast een andere auto waarvan de eigenaar geen schade wil. Deze zijn eenvoudig te spotten. Het zijn auto’s die nieuwer, mooier of simpelweg goed bijgehouden zijn.

De beste parkeerplaats, volgens de wetenschap

Foto: Unsplash

Advertentie

Reacties

  • Remon heeft op 5 oktober 2019 geschreven:

    Tegenwoordig doen ze ook overal onderzoek naar 😂

    Reageer
  • Maarten heeft op 5 oktober 2019 geschreven:

    Extra top: Zet je auto niet naast familiebusje/ Auto’s beplakt met ‘Woezel en Pip’ zonneschermen. Overigens ook niet naast, voor of achter een auto die afkomstig uit elk land ten zuiden van Nederland.

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie