Behalve ‘paaseieren’ bedoelen ze in het Engels met ‘Easter eggs’ nog iets anders: verborgen designgrapjes. Dit zijn de leukste, inclusief het bewijs dat Duitsers en zelfs Zweden gevoel voor humor hebben. Al hebben ze het goed verstopt…

Hi Haai!

Ja, Duitsers hebben gevoel voor humor, zelfs als ze bij Opel werken. Dat moet wel, anders verstop je geen haai in (of eigenlijk naast) het dashboardkastje.

‘Pap, er zit hier een spin…’

Ja, ook bij Volvo houden ze van een designgeintje op z’n tijd. Deze spin zit verstopt in het opbergvakje bij de derde zitrij van de Volvo XC90. En zal dus alleen door kinderen ontdekt worden – laat ie daar nou precies voor bedoeld zijn.

Vikingschip

Vooruit, nog eentje van Volvo. Deze komt van de S60 Concept uit 2008. Met een heel klein beetje fantasie zijn die lichtarmaturen net vikingschepen, met bolle zeilen op weg naar hun zoveelste bloederige zegetocht. En nee: die gelijkenis is géén toeval.

Drup… drup…

Met Nissan kun je ook lachen. Is het niet óm die malle auto’s waar ze met enige regelmaat mee komen, zoals de Cube, dan toch mét ze, vanwege de designgrapjes die ze in die Cube verwerkten. Zo was de dakbekleding uitgevoerd als een vijver waarin zojuist een steentje was gegooid.

Héél goed kijken

Er waren tijden, zo wil de reclame, dat je met een Fiat Panda iedereen uitlachte. Kun je nog steeds, als je het echt niet kunt laten, maar veel indruk zul je er niet meer mee maken, vrezen we. Vandaar dat Fiat zelf maar een klein grapje in de Panda heeft verstopt. Je moet er wel héél goed voor kijken, maar doe dat en je ziet dat op de bovenkant van het dashboard geen willekeurig patroontje staat, maar… …allemaal kleine lettertjes P, N, D, en A. Als een soort schizofrene kruiswoordpuzzel met maar één vraag: ‘Van welke volstrekt overbodige en stervensluie diersoort met een migratie-achtergrond zijn onlangs twee exemplaren in een Nederlandse dierentuin terechtgekomen?’

Na de Karussell links of rechts..?

Nee, de handigste plek voor een kaart is het zeker niet. Toch vonden ze het bij Dodge aardig om op deze plek, vóór de ruitbediening van de passagier, die het in een Viper ACR toch al niet makkelijk heeft, een kaartje van de Nürburgring te verstoppen.

Nu we toch in Amerika zijn beland…

Dit is de Ford GT. De eerste, ja, of eigenlijk de tweede, als je zijn spirituele voorbeeld, de GT40, de eerste wil noemen. Hoe dan ook: hij werd niet alleen gebouwd ‘omdat het kon’, maar ook om het honderdjarig bestaan van het bedrijf luister bij te zetten. En nee, het feit dat je in die rechterkoplamp ‘100’ kunt zien, is wederom géén toeval. Dat er in de linkerkoplamp dus ‘001’ staat, is een kwestie van een beetje jammer. Al zal Ford dan waarschijnlijk zeggen dat die slaat op de eerste plek die de oorspronkelijke op Le Mans opeiste. Of zo.

The King of Comedy

Maar, zoals altijd: er kan er maar één de lolligste zijn. En dat is, met enige afstand, de Jeep Renegade. Daar zitten zó verschrikkelijk veel grapjes en verwijzingen naar het roemruchte verleden van Jeep in, dat het bijna niet leuk meer is. We nemen je even mee langs de belangrijkste. Klaar? Daar gaan we.

De voorruit

Hé, wat rijdt daar onderaan de voorruit? Dat lijkt wel… precies: een originele Willy’s Jeep. Dat je maar weet waar de oorsprong van het merk ligt. Dat wil zeggen: als je dit grappige tekeningetje ooit hebt ontdekt…

Dat kan de Wrangler trouwens ook

Alleen daar is het een eh… Wrangler. Dus.

De achterruit

En als je onderaan de voorruit een klein Jeepje laat rijden, wat doe je dan met de achterruit? Precies: daar laat je een Verschrikkelijke Sneeuwman lopen. Logisch.

Waarheen leidt de weg?

Altijd handig als je in Moab, het in de Amerikaanse staat Utah gelegen walhalla voor terreinrijders, de weg kwijt bent. Vooraan in de middentunnel is een kaartje in het rubber gestanst.

Daarheen dus

Oh, en onderin het vakje tussen de voorstoelen zit nog een rubber matje, met nog een kaartje van Moab. Handig!

Frontaal

Maar met afstand het meest voorkomende grapje is dit: twee koplampen met een grille ertussen, onmiskenbaar het vooraanzicht van de Willy’s Jeep. En die kun je werkelijk overal terugvinden. Op de speaker…

En nog een…

…op de binnenspiegel…

…En nóg een…

Op het achterlicht. Dat zijn vorm toch al niet voor niets heeft: dat ‘kruis’ moet doen denken aan het reliëf op jerrycans, die vaak op Willy’s Jeeps zaten. Overigens zat dat Jeep-frontje ook al in de koplamp van de Grand Cherokee verstopt.

Een spin!

Maar Jeep was nog niet klaar met grappen: als je gaat tanken, word je vrolijk begroet door deze spin, met een hartelijk ‘Ciao, baby!’ Italiaans, ja, want Jeep is natuurlijk van Fiat, tegenwoordig.

Rode lijn? Oranje modder!

Het laatste geintje: in plaats van een rood gebied waar de toerenteller maar beter niet kan komen, heeft de Renegade een klodder modder.

Humor 2.0

De andere koning op het gebied van Easter Eggs is Tesla. Dat gebruikt echter vooral de software om grappen mee uit te halen. We hebben er geen foto’s van, maar ga even Joetjoeben en zo’n beetje elke Tesla-rijder laat je met het grootst mogelijke genoegen zien hoe je leuke, onverwachte dingen met het giga-touchscreen kunt uitspoken. Veelal door cheatcodes in te tikken of knoppen wat langer ingedrukt te houden. Zo kun je op het scherm het plaatje van je Tesla veranderen in de Lotus Esprit-duikboot uit de Bond-film The Spy Who Loved Me. Of rijdt je auto in het navigatiescherm niet meer over de weg, maar over het oppervlak van Mars. Of over de Rainbow Road uit Mario Kart. Of kun je je hele scherm wit maken, waarna je er met je vinger op kunt tekenen.  
Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie