Help! Je stapte in je auto, draaide de sleutel om en toen… niets. Dood. Overleden. Maar vrees niet. Volg punt voor punt TopGear’s handige vraag-en-antwoordlijst hieronder, en binnen de kortste keren ben je weer op pad. Zelf je auto repareren? Dan heb je deze gids zeker nodig.

01. Heb je een auto?

Een veelgemaakte fout, immers. De eerste, en waarschijnlijk belangrijkste stap bij het repareren van je auto is om vast te stellen of je, inderdaad, een auto hebt. Zo niet, dan zit je misschien gewoon in je schuur of op een paard dat Karel heet. Maakt niet uit: in dat geval is het heel plausibel dat het niet start als je aan een sleutel draait. Vraag je nu af waar je die sleutel eigenlijk vandaan hebt.

02. Is de auto waarin je zit wel jouw auto?

Opnieuw: een veel gemaakte fout. Zelfs als je wel een auto hebt, onderzoek dan nu of de auto waarin je zit wel jouw auto is, en niet de auto van, zeg, je rechterbuurman, of die van Zevenvingerige Gerard, de altijd vriendelijke lokale drugshandelaar. Als het jouw auto niet blijkt te zijn, is het wellicht verstandig om snel uit te stappen. En misschien om ook maar meteen te verhuizen.

03. Zit je wel achter het stuur?

Sommige auto’s hebben de eigenaardige eigenschap dat hun vitale functies aan de minder gebruikelijke kant van het dashboard zitten. Als je dus geen pedalen of een stuur ziet, dan is het meer dan waarschijnlijk dat je aan de passagierskant zit, en de sleutel niet in het contact hebt gestoken, maar in de aansteker. Dit heeft als voordeel dat je nu je ochtendsigaretje kunt aansteken met je contactsleutel. Als er nergens pedalen, een stuur of zelfs een dashboard valt te bekennen, dan zit je achterin.

04. Ben je doof geworden?

Dat je de motor niet hoort, wil niet per se zeggen dat de motor niet loopt. Als je naast de motor ook niets anders kunt horen, dan is dat een teken dat je doof bent geworden. Nu je dus niet met je oren kunt vaststellen of de motor loopt, moet je je wenden tot de toerenteller om te zien of dat het geval is. Als je auto geen toerenteller heeft, moet je er snel een kopen die wel een toerenteller heeft.

05. Heb je de benzinemeter gecheckt?

Hoewel er de afgelopen eeuw enorme technologische vooruitgang is geboekt, blijven auto’s voorlopig, frustrerend genoeg, afhankelijk van een regelmatig bij te vullen dosis energie die op zijn beurt ook weer energie opwekt. Als je geen brandstof meer hebt, vul de auto dan bij met de correcte brandstof. TopGear weet uit bittere ervaring dat elektrische auto’s het niet oké vinden om te worden bijgevuld met ongelode benzine, ongeacht wat YouTube je geleerd heeft.

06. Heb je het oliepeil gecheckt?

Moderne motoren vereisen dat af en toe de olie wordt bijgevuld om goed te blijven functioneren. TopGear adviseert een ongefilterde olijfolie voor doordeweeks gebruik, terwijl Japanse auto’s nog beter schijnen te lopen als je nu en dan wat sesamolie toevoegt. Wist je trouwens dat Japanse auto’s goedkoper worden? Waarschuwing: levertraan alleen gebruiken als het noodgevallen betreft.

07. Is de voorkant van je auto verdwenen?

Check het gebied waar de voorkant van je auto zich voorheen bevond. Als het er nog is, zit je goed. Als het er niet meer is, is het verdwenen.

08. Heb je de zekeringen gecontroleerd?

Het telefoonnummer van je maatschappij vind je op internet.

09. Ben je een volleerd mecanicien?

Niet? Dit mag je rauw op je dak komen vallen, maar TopGear ook niet. Wij hebben dus verder ook geen idee. Bel een garage en laat je auto repareren.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie