Alleen al door zijn kleur trekt de Kia Soulster de aandacht. De gele auto is zoals zijn naam al doet vermoeden gebaseerd op de nieuwe Soul, maar lijkt door zijn carrosserie een crossover. Dit maal van een hatchback, cabriolet en een pickup. De achterpassagiers kunnen volledig in de buitenlucht zitten. Naast de 1,6-liter benzine- en dieselmotor spreekt Kia ook over een 2 liter benzine van 140 pk. Productie is niet voorzien.
 
In de maand december viel de verkoop van de Toyota Prius in Amerika met de helft terug. Waarom? Een Amerikaan is zo kort van memorie dat hij aangezien de brandstofprijzen fors zijn gedaald, nu de aankoop van een zuinige auto niet meer zo nodig vindt. In die kortzichtigheid lanceert Toyota in Detroit de derde generatie Prius. De nieuwe vijfdeurs, waarin qua design nauwelijks geïnvesteerd lijkt te zijn, heeft voortaan een 1,8 liter motor van 98 pk, terwijl het totale vermogen op 136 pk uitkomt.
 
De 4,46 meter lange hatchback sprint in 9,8 seconden naar de 100 km/u. Toyota claimt een verbruik van 4,7 liter/100 km. De techniek van de Prius is bijna volledig herzien en verder verfijnd. Een van de gadgets is een afstandsbediening waarmee de temperatuur in de auto op afstand kan worden ingesteld. Dat wordt dus lekker warm of fris instappen.
 
In Europa nemen we later dit jaar afscheid van de Renault Vel Satis, maar Lincoln lijkt ‘m juist met veel bombarie binnen te halen. De Concept C lijkt er behoorlijk op met zijn lamellengrille en de bijzondere daklijn die uitgevoerd in aluminium ook weer parallellen heeft met de Avantime. De 1225 kg wegende vijfdeurs is gebaseerd op de Ford Focus. De 1,6-liter turbomotor levert 180 pk en 245 Nm, maar verbruikt niet meer dan 5,5 liter/100 km.
 
En de Amerikaanse merken? Die laten zich gesteund door de Amerikaanse media helemaal de hemel in prijzen als zijnde innovatief, terwijl ze door de buitenlandse merken de kaas van het brood laten eten qua primeurs van zuinige productieauto’s.
 
General Motors wil haar merkenportfolio terugbrengen tot vier, maar concrete plannen over hoe dat gaat gebeuren, hebben ze nog niet. Het zou gaan om Chevrolet, Cadillac, Buick en GMC voor het zware werk. Opel blijft uiteraard in Europa bestaan. Kopers worden er gezocht voor Hummer en Saab, terwijl men over de toekomst van Pontiac en Saturn erg onduidelijk is.

Reacties