Geely is de Oprah van de autobedrijven (‘en jij krijgt een eigen merk, en JIJ krijgt een eigen merk, iedereen krijgt een eigen automerk!’). Want de Lynk en Co die we in 2019 nog rond de Nürburgring zagen zoeven, is nu doorontwikkeld naar een eigen merk met de naam Zeekr. En ook dit nieuwe Chinese merk komt dit jaar nog naar Nederland – misschien zelfs wel met ruim 1.000 kilometer actieradius.

Zeekr is één van de vele merken van Geely. Ook Volvo en Lotus vallen tegenwoordig onder het grote concern. Ook verdubbelde het bedrijf zijn aandeel in Aston Martin deze week. Met de Zeekr 001 en de Zeekr X willen ze graag Europa veroveren. En als het merk hier dezelfde strategie aanhoudt als in het thuisland, dan hebben ze de EV met de grootste actieradius te pakken.

De Zeekr 001 is – in beperkte oplage – in China zelfs leverbaar met een 140-kWh batterij. Volgens de Chinese meting moet de auto daarmee 1.032 kilometer ver kopen. Onze WLTP-meting is iets strenger, maar ga uit van rond de 1.000 kilometer actieradius. Ook is er een accu met 86 kWh en eentje met 100 kWh. Deze versies rijden respectievelijk 545 en 740 kilometer ver.

Wat kost de Zeekr 001 met 1.000+ kilometer actieradius?

In het thuisland kost de Zeekr 001 met een 140-kWh accu vanaf deze week leverbaar. Omgerekend kost de auto zo’n 53.000 euro volgens Inside EV’s. Dan heb je een versie met 272 pk op de achterwielen. Voor een volledig elektrische auto met een dergelijke actieradius is dat geen enorm bedrag. De vraag is of een actieradius van ruim 1.000 kilometer niet wat overdreven is met ons laadnetwerk.

De versie met 745 kilometer actieradius kost 40.000 euro daar. Als de prijzen voor Nederland niet omhoogschieten, dan komt de auto in aanmerking voor de bekende SEPP. Helaas is er vooralsnog niets duidelijk over de specificaties voor de Europese markt, welke batterijen we hier mogen verwachten en wat de prijzen gaan doen.

Advertentie

Reacties

 • De uitgebrande stekker heeft op 26 mei 2023 geschreven:

  Wie is de 1ste fabriek die met een verantwoorde EV
  Komt ,eentje die :
  Onder de 1000kg weegt
  75 pk
  400 km actieradius
  Fatsoenlijke prijs
  Want alleen dan heeft elektrisch rijden nut, de rest is milieu terrorisme .

  • Maarten heeft op 30 mei 2023 geschreven:

   Die 53K is omgerekend van de yuan naar euro.
   In de echte wereld komt daar nog transportkosten bij, waarschijnlijk importheffingen en BTW.

   Reageer
  Reageer
 • Doe maar niet heeft op 25 mei 2023 geschreven:

  Geen behoefte aan de zoveelste Chinees. Chinese auto’s kopen = kwaadaardige regime ondersteunen.

  • AudiRS3 heeft op 26 mei 2023 geschreven:

   Maar dan moet je ook geen iPhone kopen of welk ander Chinees product…

   • @Audi heeft op 26 mei 2023 geschreven:

    iPhone is gewoon Amerikaans ontwerp. Weinig mis mee. Als weldenkend mens moet je natuurlijk geen Oppo of Huawei gaan kopen, want dan krijg je de Chinese spyware er gratis bij.

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie